Πέμπτη , 22 Αύγουστος 2019
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Home » Author Archives: inpsyche

Author Archives: inpsyche

Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης

Η κάνναβη, θεωρείται από τους μελετητές ένας παράγοντας περιβαλλοντικού κινδύνου που αυξάνει τις πιθανότητες ψυχωσικών επεισοδίων αφού η μεγαλύτερη έκθεση στην ουσία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ψύχωσης με δοσο–εξαρτώμενο τρόπο . Το φάρμακο δρα ως στρεσογόνος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση και συντήρηση της  ψύχωσης. Η ουσία Ενώ ένας αριθμός παραγόντων παίζει ρόλο στον μηχανισμό με τον οποίο η χρήση ... Read More »

Ψυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθος 1: Η θεραπεία είναι για τους ανθρώπους που έχουν  «σοβαρά» ζητήματα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να διαγνωστούν με μια ψυχολογική διαταραχή ή να τους συμβεί ένα πολύ δύσκολο γεγονός στη ζωή τους ώστε να αναζητήσουν θεραπεία. Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν περίπου έξι χρόνια σε σύγκρουση πριν ζητήσουν βοήθεια. Η αναμονή το μόνο που κάνει είναι ... Read More »

Ιδεο-Ψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ)

Μία από τις σοβαρότερες  χρόνιες διαταραχές που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των αγχωδών διαταραχών και θα πρέπει να διαχωρίζεται από την  Ιδεο-Ψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας.   Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαταραχής είναι οι επίμονες σκέψεις/ ιδεοληψίες ή εικόνες που ακολουθούνται από καταναγκαστικές κινήσεις / ψυχαναγκασμούς. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια οι ιδεοληψίες  είναι επαναληπτικές, συνήθως  είναι δυσάρεστες  και εκλύουν άγχος, δεν είναι απλές ανησυχίες  για τα προβλήματα της ... Read More »

Αντικαταθλιπτικά-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Tι είναι τα αντικαταθλιπτικά χάπια και πότε χορηγούνται; Tα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων που ενδείκνυνται για τη θεραπεία διαταραχών της συναισθηματικής διάθεσης όπως η κατάθλιψη αν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται και στη θεραπεία άλλων διαταραχών με βάση το άγχος όπως η ιδεοψυχαναγκαστική (OCD) διαταραχή, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή μετατραυματικού stress (PTSD) αλλά και στις κρίσεις ... Read More »

Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία αφορά την κατάσταση στην οποία ο άνδρας αδυνατεί να δημιουργήσει ή  να διατηρήσει μια καλή στύση κατάλληλη για την επίτευξη μιας σεξουαλικής επαφής. Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία προκύπτει από ψυχολογικά τραύματα ή προβλήματα που γεννά το μυαλό ή η ψυχή του άνδρα ενώ μπορεί να είναι παροδική ή χρόνια ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ατόμου. Μεγάλο ... Read More »

Αγχολυτικά – Υπνωτικά.Τι πρέπει να γνωρίζετε

1.       Τι είναι τα αγχολυτικά χάπια και πότε χορηγούνται?  Τα αγχολυτικά φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων που ενδείκνυνται για την θεραπεία των αγχωδών διαταραχών όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή πανικού καθώς και σε αγχώδεις εκδηλώσεις στα πλαίσια φοβιών, καταθλιπτικών ή και ψυχωτικών εκδηλώσεων. Ο κύριος σκοπός της θεραπείας με τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι η μείωση των συμπτωμάτων ... Read More »

Εξελικτική Ψυχολογία και Κατάθλιψη : 12 συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Όλοι μας άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο έχουμε ακούσει ή διαβάσει για την κατάθλιψη, μια από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές της σύγχρονης εποχής. Αυτό που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι πώς το προγονικό παρελθόν μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των δομών και των λειτουργιών του εγκεφάλου μας. Εδώ έρχεται η Εξελικτική Ψυχολογία να ερευνήσει, τους δεσμούς ανάμεσα στους μηχανισμούς ... Read More »

Η εξάρτηση από το σεξ είναι παρόμοια με εκείνη από ουσίες;

Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η σεξουαλική εξάρτηση είναι παρόμοια με εκείνη της τοξικομανίας και δυνατή όπως του εθισμού σε ουσίες, υπάρχει τελικά εξάρτηση από το σεξ κι αν ναι είναι μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει ένα μειωμένο αίσθημα ελέγχου της παρόρμησης; Υπάρχουν κάποιες έρευνες που εστιάζουν από τη μια στην αυξημένη αυτή παρόρμηση και στην αδυναμία ελέγχου να αρνηθεί κάποιος ... Read More »

Κρίσεις πανικού, ένας φυσικός ή ψυχολογικός φόβος;

Μια κρίση πανικού είναι ένας κατακλυσμός συνήθως αιφνίδιος από φυσικά και ψυχολογικά συμπτώματα φόβου χωρίς όμως μια εμφανή αιτία για το άτομο που τα βιώνει. Τα  συμπτώματα μιμούνται εκείνα ενός καρδιακού επεισοδίου επειδή είναι πολύ έντονα κι έτσι το άτομο νομίζει ότι πεθαίνει αφού το αίσθημα είναι πραγματικό με φυσικά/σωματικά συμπτώματα.  Στους ανθρώπους με κρίσεις πανικού το σώμα αντιδράει σε μια ... Read More »

Τι είναι εθισμός;

Πολλοί από εσάς είτε μέσα από προσωπικά βιώματα είτε μέσω άλλων ( συγγενών ,φίλων), έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με τον εθισμό, ο οποίος σαν έννοια μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον εθισμό; Ένας σύγχρονος ορισμός θα μπορούσε να είναι ότι ο εθισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο λαμβάνει μια ουσία ή συμμετέχει ... Read More »

Scroll To Top