Σάββατο , 22 Φεβρουάριος 2020
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Home » Τελευταίες έρευνες

Category Archives: Τελευταίες έρευνες

Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης

Η κάνναβη, θεωρείται από τους μελετητές ένας παράγοντας περιβαλλοντικού κινδύνου που αυξάνει τις πιθανότητες ψυχωσικών επεισοδίων αφού η μεγαλύτερη έκθεση στην ουσία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ψύχωσης με δοσο–εξαρτώμενο τρόπο. Η ουσία δρα ως στρεσογόνος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση και συντήρηση της  ψύχωσης. Η ουσία Ενώ ένας αριθμός παραγόντων παίζει ρόλο στον μηχανισμό με τον οποίο η χρήση παράγει ... Read More »

Μια οπτική απεικόνιση 10 ψυχικών διαταραχών

«Ακριβώς επειδή δεν μπορείς να τις δεις, δε σημαίνει ότι η ζημιά δεν έχει γίνει.» Ο νεαρός φωτογράφος Κρίστιαν Σαμπσον τόλμησε να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ με αναπαραστάσεις μερικών από τις πιο γνωστές ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές. Όπως περιγράφει κι ο ίδιος: « Δημιούργησα αυτό το φωτογραφικό υλικό ως μια προσωπική αναπαράσταση των ψυχικών διαταραχών. Γνωρίζω ότι ορισμένες από αυτές ... Read More »

Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη: μια αυτοανάλυση

‘’Τώρα θα ήταν εύκολο να υποστηρίξω ότι αυτή η παράξενη σκέψη που μου συνέβη στην Ακρόπολη χρησιμεύει μόνο για να τονίσω το γεγονός ότι το να βλέπεις κάτι με τα μάτια σου είναι τελείως διαφορετικό από το να ακούει κανείς ή να διαβάζει γι ‘αυτό. Αλλά ακόμα και έτσι θα παραμείνει μια πολύ αξιόλογη μεταμφίεση για ένα κοινό ενδιαφέρον..’’ Ζ ... Read More »

H Βία κατά των γυναικών

Μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες κακοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά των αντρών, στην Ευρώπη φαίνεται 13 εκατομμύρια γυναικών ετησίως να πέφτουν θύματα βίας. Η  Αμερική από το 1993 έχει ορίσει τη βία εναντίον των γυναικών: “Κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να προκαλέσει σωματική, σεξουαλική ... Read More »

Η εξάρτηση από το σεξ είναι παρόμοια με εκείνη από ουσίες;

Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η σεξουαλική εξάρτηση είναι παρόμοια με εκείνη της τοξικομανίας και δυνατή όπως του εθισμού σε ουσίες, υπάρχει τελικά εξάρτηση από το σεξ κι αν ναι είναι μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει ένα μειωμένο αίσθημα ελέγχου της παρόρμησης; Υπάρχουν κάποιες έρευνες που εστιάζουν από τη μια στην αυξημένη αυτή παρόρμηση και στην αδυναμία ελέγχου να αρνηθεί κάποιος ... Read More »

Η Αισθητική ως μέσο για τη μείωση των μέτρων απομόνωσης και κράτησης των ψυχικά ασθενών.

Μια πρωτοβουλία που αφορά την ανακαίνιση του φυσικού περιβάλλοντος σε μια ψυχιατρική μονάδα, δείχνει μακροπρόθεσμα μείωση της ανάγκης για απομόνωση ή περιορισμό των ψυχικά ασθενών. Για περισσότερο από μια δεκαετία, μια ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας  ξεκίνησε μια μελέτη, η οποία δείχνει  μια μείωση της τάξεως του 82 τοις εκατό στα μέτρα απομόνωσης και χρήσης περιοριστικών μέτρων των ασθενών σε μια ψυχιατρική μονάδα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί ... Read More »

DSM-V το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών ήρθε,τι αλλαγές έφερε;

Μετά από μια δεκαετία εντατικής έρευνας και πάνω από  δύο έτη συνεχούς διαμάχης, η πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM–5)  κυκλοφόρησε. Το 2013 στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ,η ηγεσία της ξεκίνησε επίσημα το εγχειρίδιο, το οποίο είναι ευρέως γνωστό από τους κλινικούς ιατρούς και ασθενείς ως η «Βίβλος τηςΨυχιατρικής». «Αυτό είναι μια πραγματικά ... Read More »

Προσοχή στη σύσταση αντιψυχωσικών φαρμάκων

Μια λίστα 5 βασικών συστάσεων για τη συνταγογράφηση αντιψυχωσικών φαρμάκων δόθηκε πρόσφατα από τη διεύθυνση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (APA) και σημειώνει μερικές από τις πιο κοινές παρεκτροπές από την πάγια πρακτική ― τη σπασμωδική δηλαδή αντίδραση των ψυχιάτρων να πάνε απευθείας σε ένα αντιψυχωσικό πριν να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Παρέχοντας πλαίσιο από τον Δρ Yager. Δεν συνταγογραφούμε αντιψυχωσικά ... Read More »

Scroll To Top