Τρίτη , 22 Ιανουάριος 2019
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Home » Τελευταίες έρευνες » Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης
Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης

Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης

Νέα έρευνα δείχνει ότι ψυχωτικά επεισόδια που προκαλούνται  από διάφορους τύπους παράνομων ουσιών συνδέονται σημαντικά με την αργότερα κλινική διάγνωση της σχιζοφρένειας.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που περιελάμβανε πάνω από 3000 νοσηλευθέντες από τη Σκωτία που εμφάνισαν ψυχώσεις από παράνομες ουσίες/ναρκωτικά . Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που δοκίμασαν κάνναβη και προκληθείσα ψύχωση από την ουσία που απαιτούσε νοσηλεία, είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης  σχιζοφρένειας. Τα ποσοστά μετατροπής της ψύχωσης σε σχιζοφρένεια από διεγερτικά ή οπιοειδή ήταν ακόμα πιο αυξημένα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι εκδήλωσαν σχιζοφρένεια το έκαναν σε διάστημα 5 ετών από τη νοσηλεία τους «Βρήκαμε ότι εκείνοι που είχαν ψύχωση προκληθείσα από κάνναβη ή άλλα φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια από όσους είχε προκληθεί η ψύχωση από άλλες αιτίες. Αυτό δείχνει ότι η κάνναβη είναι ένας παράγοντας κινδύνου ξεχωριστός για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας, αφού φαίνεται ότι όσοι είχαν ένα ψυχωτικό επεισόδιο λόγω χρήσης της ουσίας πλησιάζουν στο 25% για να αναπτύξουν σχιζοφρένεια που σημαίνει αλλιώς ο ένας στους τέσσερις» σύμφωνα με τον Dr. Semple, «παρόλα αυτά οι ψυχίατροι θα πρέπει να παρακολουθούν τον πελάτη για αρκετό διάστημα από το πρώτο ψυχωτικό του επεισόδιο.»

«Μπορεί να υπάρχουν βέβαια κι  άλλοι γενετικοί ή προδιαθεσικοί παράγοντες, αλλά εάν το άτομο παρουσιάσει ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο που οδηγεί σε νοσηλεία, θα πρέπει να λάβει παρακολούθηση για τουλάχιστον 5 χρόνια» συμπληρώνει. Μέχρι σήμερα λίγες έρευνες έχουν γίνει για τις ψυχώσεις που προκαλούνται από ουσίες,  Επίσης, κατά τον καθορισμό της πιθανότητας ανάπτυξης μιας χρόνιας ψυχιατρικής διαταραχής, οι περισσότεροι ερευνητές φαίνεται να χρησιμοποιούν μόνο «ευρείς ορισμούς στις διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας.»

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία από τα αρχεία νοσηρότητας της Σκωτίας, σε 3486 ασθενείς, οι οποίοι έγιναν δεκτοί σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο μεταξύ Ιανουαρίου 1997 και Ιουνίου 2012 για ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο που προκλήθηκε από την ουσία. Όλοι αυτοί οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο 2012 μέχρι που πέρασαν το πρώτο επεισόδιο της σχιζοφρένειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για τη λήψη κλινικής διάγνωσης της σχιζοφρένειας, μετά από χρήση κάνναβης που προκαλεί ψύχωση ήταν 21,4%. Επιπλέον, ο κίνδυνος μετατροπής σε σχιζοφρένεια ήταν 19,1% για όσους είχαν ψύχωση που προκαλείται από διεγερτικές ουσίες, και 18,4% για όσους είχαν την οπιούχο-προκληθείσα ψύχωση.

Η ψύχωση που προκαλείται από χρήση κάνναβης ή μια ψύχωση που προκλήθηκε από διάφορες και πολλές μαζί ναρκωτικές ουσίες και απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι πιο πιθανό να σχετίζεται αργότερα με διάγνωση σχιζοφρένειας γράφουν οι ερευνητές.

Ωστόσο η μετατροπή αυτών των ψυχώσεων σε σχιζοφρένεια είναι ακόμα σημαντική και για άλλες ουσίες. Αυξημένη προσοχή πρέπει να δίνεται σε αυτή την ομάδα των διαταραχών που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση για τα αίτια της σχιζοφρένειας. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ακόμα μια φορά το  ότι κάθε ουσία προκαλεί αλλαγή και επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

Share...Share on Facebook
Facebook
383

Comments are closed.

Scroll To Top