Κυριακή , 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης

Ψυχωτικά επεισόδια και χρήση κάνναβης

Η κάνναβη, θεωρείται από τους μελετητές ένας παράγοντας περιβαλλοντικού κινδύνου που αυξάνει τις πιθανότητες ψυχωσικών επεισοδίων αφού η μεγαλύτερη έκθεση στην ουσία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ψύχωσης με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Η ουσία δρα ως στρεσογόνος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση και συντήρηση της  ψύχωσης.

Η ουσία

Ενώ ένας αριθμός παραγόντων παίζει ρόλο στον μηχανισμό με τον οποίο η χρήση παράγει ψύχωση, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό θεωρείται δέλτα 9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC). Οι ιδιότητες του Δ9-THC περιλαμβάνουν μεγάλο διάστημα ημιζωής (μέχρι 30 ημέρες για να εξαλειφθεί ο μεταβολίτης THC καρβοξυ-THC από τα ούρα) και υψηλή λιποφιλικότητα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην προκληθείσα ψύχωση. Η ουσία αυτή παρεμβαίνει στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου όπως συμβαίνει και στη σχιζοφρένεια. Κατά την οξεία φάση χρήσης, η κάνναβη προκαλεί αύξηση της σύνθεσης και απελευθέρωσης της ντοπαμίνης, καθώς και αυξημένη αναστολή επαναπρόσληψης, παρόμοια με τη διαδικασία που συμβαίνει κατά τη χρήση διεγερτικών ουσιών.

Συμπτωματολογία

Το DSM-5 διαχωρίζει την ψυχωτική διαταραχή που προκαλείται από την κάνναβη σε μια γενικότερη κατηγορία ως ψυχωσική διαταραχή που προκαλείται από ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν διακριτικά χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από άλλες ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Τα σαφή κριτήρια της συγκεκριμένης ψύχωσης είναι η απότομη επιδείνωση της διάθεσης με εναλλαγές στα συναισθήματα καθώς και έναρξη των παρανοϊκών συμπτωμάτων, εντός μιας εβδομάδας από τη χρήση, αλλά οχι νωρίτερα από 24 ώρες μετά τη χρήση.  Η ουσία THC μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και παραλήρημα ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν δείξει προηγούμενα σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Σημαντικό να σημειωθεί  είναι η υπόθεση πως η χρήση χασίς μπορεί να γίνεται σαν ένας μηχανισμός αντιμετώπισης  από το άτομο συμπτωμάτων βαριάς κατάθλιψης ή σχιζοφρένειας, έτσι ώστε αργότερα να φαίνεται ότι η χρήση αντί να εκδηλώνει απλά ξεσπεπάζει την προκληθείσα ψύχωση. Μια κοινωνική φοβία διακατέχει τον ψυχισμό του ατόμου σε ψύχωση και φαίνεται να απομακρύνεται από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις.

Τελευταίες έρευνες

Ακολούθως με τα παραπάνω στοιχεία επιλέξαμε μια πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι ψυχωτικά επεισόδια που προκαλούνται  από διάφορους τύπους παράνομων ουσιών συνδέονται σημαντικά με την αργότερα κλινική διάγνωση της σχιζοφρένειας.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που περιελάμβανε πάνω από 3000 νοσηλευθέντες από τη Σκωτία που εμφάνισαν ψυχώσεις από παράνομες ουσίες/ναρκωτικά . Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που δοκίμασαν κάνναβη και προκληθείσα ψύχωση από την ουσία που απαιτούσε νοσηλεία, είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης  σχιζοφρένειας. Τα ποσοστά μετατροπής της ψύχωσης σε σχιζοφρένεια από διεγερτικά ή οπιοειδή ήταν ακόμα πιο αυξημένα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι εκδήλωσαν σχιζοφρένεια το έκαναν σε διάστημα 5 ετών από τη νοσηλεία τους «Βρήκαμε ότι εκείνοι που είχαν ψύχωση προκληθείσα από κάνναβη ή άλλα φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια από όσους είχε προκληθεί η ψύχωση από άλλες αιτίες. Αυτό δείχνει ότι η κάνναβη είναι ένας παράγοντας κινδύνου ξεχωριστός για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας, αφού φαίνεται ότι όσοι είχαν ένα ψυχωτικό επεισόδιο λόγω χρήσης της ουσίας πλησιάζουν στο 25% για να αναπτύξουν σχιζοφρένεια που σημαίνει αλλιώς ο ένας στους τέσσερις» σύμφωνα με τον Dr. Semple, «παρόλα αυτά οι ψυχίατροι θα πρέπει να παρακολουθούν τον πελάτη για αρκετό διάστημα από το πρώτο ψυχωτικό του επεισόδιο.»

«Μπορεί να υπάρχουν βέβαια κι  άλλοι γενετικοί ή προδιαθεσικοί παράγοντες, αλλά εάν το άτομο παρουσιάσει ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο που οδηγεί σε νοσηλεία, θα πρέπει να λάβει παρακολούθηση για τουλάχιστον 5 χρόνια» συμπληρώνει. Μέχρι σήμερα λίγες έρευνες έχουν γίνει για τις ψυχώσεις που προκαλούνται από ουσίες,  Επίσης, κατά τον καθορισμό της πιθανότητας ανάπτυξης μιας χρόνιας ψυχιατρικής διαταραχής, οι περισσότεροι ερευνητές φαίνεται να χρησιμοποιούν μόνο “ευρείς ορισμούς στις διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας.”

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία από τα αρχεία νοσηρότητας της Σκωτίας, σε 3486 ασθενείς, οι οποίοι έγιναν δεκτοί σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο μεταξύ Ιανουαρίου 1997 και Ιουνίου 2012 για ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο που προκλήθηκε από την ουσία. Όλοι αυτοί οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο 2012 μέχρι που πέρασαν το πρώτο επεισόδιο της σχιζοφρένειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για τη λήψη κλινικής διάγνωσης της σχιζοφρένειας, μετά από χρήση κάνναβης που προκαλεί ψύχωση ήταν 21,4%. Επιπλέον, ο κίνδυνος μετατροπής σε σχιζοφρένεια ήταν 19,1% για όσους είχαν ψύχωση που προκαλείται από διεγερτικές ουσίες, και 18,4% για όσους είχαν την οπιούχο-προκληθείσα ψύχωση.

Η ψύχωση που προκαλείται από χρήση κάνναβης ή μια ψύχωση που προκλήθηκε από διάφορες και πολλές μαζί ναρκωτικές ουσίες και απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι πιο πιθανό να σχετίζεται μετέπειτα με τη διάγνωση σχιζοφρένειας.

Ωστόσο η μετατροπή αυτών των ψυχώσεων σε σχιζοφρένεια είναι ακόμα σημαντική και για άλλες ουσίες. Αυξημένη προσοχή πρέπει να δίνεται σε αυτή την ομάδα των διαταραχών που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση για τα αίτια της σχιζοφρένειας. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ακόμα μια φορά το  ότι κάθε ουσία προκαλεί αλλαγή και επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

Μεγάλη διάσταση έχει πάρει τελευταία η υποστήριξη για την νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό αν αναγνωρίσετε σε εσάς τα παραπάνω συμπτώματα ή σε οικείο σας πρόσωπο να απευθυνθείτε άμεσα σε μια ψυχιατρική δομή.

*παρακαλούμε για την αναδημοσίευση να φαίνεται η πηγή αφού αποτελεί δικό μας προιόν έρευνας μέσα από βιβλιογραφίες ξένων επιστημονικών περιοδικών.

Δείτε επίσης

Γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο για τα σκυλιά από τους ανθρώπους;

Είναι πιο πιθανό να ενοχλούνται οι άνθρωποι από τον πόνο και την ταλαιπωρία ενός σκύλου …