Κυριακή , 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ανεργία και ψυχική υγεία

Ανεργία και ψυχική υγεία

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, εργασιακής ανασφάλειας και δυσαρέσκειας. Ζώντας βασιζόμενοι σε μια κουλτούρα η οποία θεωρεί ότι το κοινωνικό στάτους, ο πλούτος και η επιτυχία είναι πάνω απ όλα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυξάνονται τα ποσοστά άγχους και ψυχικών διαταραχών καθώς και ότι όλο και περισσότερα  αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά, συνταγογραφούνται κάθε μέρα.

Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η ανεργία έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ατόμου καθώς οδηγεί σε κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, αυξημένα σωματικά συμπτώματα  όπως κόπωση ή πονοκεφάλους και υψηλότερα ποσοστά ιατρικών ασθενειών. Η ανεργία φαίνεται ότι επηρεάζει  περισσότερο τους άνδρες, οι οποίοι τείνουν να αξιολογούν τον εαυτό τους βασιζόμενοι στην οικονομική και επαγγελματική τους επιτυχία. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται παράλληλα με την ανεργία.

 Η απώλεια εργασίας του συντρόφου είναι ένας παράγοντας ο οποίος πολλές φόρες επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών.  Οι σύζυγοι/σύντροφοι συχνά αλληλοκατηγορούνται για τις δαπάνες και τον τρόπο μείωσης τους ή για τη μη εύρεση εργασίας σε σύντομο χρόνο ή ακόμη γιατί αυτός που έχασε την εργασία του δεν το προέβλεψε βρίσκοντας μια άλλη θέση εγκαίρως. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το στρες αυξάνοντας την κατανάλωση αλκοόλ ή μετατρέποντας το άγχος σε θύμο, τα οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των συζυγικών συγκρούσεων, ενδοοικογενειακή βια, προβλήματα υγείας  καθώς και παραβατικότητα. Η αυξανόμενη οικονομική πίεση φέρνει συχνά στη επιφάνεια προβλήματα στη σχέση μεταξύ των συντρόφων τα οποία προϋπήρχαν ,άλλα ίσως να μην είχαν γίνει αντιληπτά ή να μην τους είχε δοθεί η δέουσα σημασία. Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, το αυξανόμενο άγχος οδηγεί σε συχνότερες συγκρούσεις τα ζευγάρια, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια επικοινωνίας  και συχνά ο ένας από τους δυο ή και οι δυο αποσύρονται συναισθηματικά και τελικά κλείνονται στον εαυτό τους. Η ανεργία μπορεί να προκαλέσει ντροπή και λύπη και ίσως κάποιες φορές οδηγήσει στην κατάθλιψη με περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση του ζευγαριού. Η έλλειψη χρημάτων μειώνει τις ευκαιρίες του ζευγαριού για διασκέδαση, η οποία είναι βασικό συστατικό της ερωτικής σχέσης.

Στις σημερινές συνθήκες οι άνθρωποι που οδηγούνται στην ανεργία, συνήθως αδυνατούν να  βρουν απασχόληση σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδιαιτέρως οι μεγαλύτερης ηλικίας άνεργοι οι οποίοι ακόμη όμως και αν βρουν συνήθως θα είναι με αρκετά μειωμένες αποδοχές και με λιγότερες  ευκαιρίες εξέλιξης.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ψυχολογικών μεταβλητών οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά από την ανεργία συμπεριλαμβανομένων της αυτοεκτίμησης, του αυτοελέγχου, της αντίληψης για τον εαυτό του (ταυτότητα), της ικανότητας να λαμβάνει ικανοποίηση κάποιος από τη ζωή, να νιώθει ικανός και να βρίσκει νόημα και σκοπό στη ζωή. Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για να ελεγχθεί κατά πόσο οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγειά είναι προσωρινές ή μακροχρόνιες, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε προς τη μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη.

Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συνδέονται με την ψυχική υγεία και οι οποίοι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται κατά την διάρκεια της ανεργίας. Χειρότερα φαίνεται ότι προσαρμόζονται οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν το  εργασιακό τους ρόλο ως κεντρικό κομμάτι της ίδιας τους της ταυτότητας, επίσης εκείνοι που δέχονται έντονη κριτική από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις άμεσες οικονομικές ανάγκες και τέλος εκείνοι που αντιλαμβάνονται την ανεργία ως μια εμπειρία ιδιαίτερα αρνητική και αγχωτική. Από την άλλη, αυτοί πού αξιολογούν θετικά τον εαυτό τους, που γεμίζουν το χρόνο τους με  δημιουργικές ενασχολήσεις και είναι αισιόδοξοι ως προς την εξεύρεση νέας απασχόλησης φαίνεται να έχουν καλύτερους δείκτες ψυχικής υγείας.

Το να διατηρεί κάποιος την ψυχική του ισορροπία σε συνδυασμό μ’ ένα θετικό τρόπο σκέψης όταν αντιμετωπίζει συνεχείς απογοητεύσεις και  αβεβαιότητα για το μέλλον του, είναι σίγουρα ένα δύσκολο έργο. Όμως αυτό φαίνεται να παίζει ένα κεντρικό ρόλο στην ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει καλύτερα την απώλεια εργασίας και φαίνεται να του δίνει τα απαραίτητα ψυχικά εφόδια για την εξεύρεση νέας απασχόλησης αλλά  και την ικανότητά να λαμβάνει από την ζωή του ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Δείτε επίσης

Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας)

Η Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας (ΔΔΤ) είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία δύο ή περισσότερες διακριτές …