Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

Μιλώντας στα παιδιά για τον κορονοϊό

Τα παιδιά φοβούνται φυσικά το άγνωστο – ειδικά μια παράξενη ασθένεια όπως ο κορονοϊός. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως τώρα, έχουμε αρκετούς ενήλικες φοβισμένους για τον Κορωναϊό (COVID-19), κάτι το οποίο μας βάζει σε ανησυχία, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να είναι σε εγρήγορση και να αισθάνονται ασφαλή στον κόσμο.

Φυσικά, είναι λογικό να ανησυχείτε, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών – δεν υπάρχει ακόμη λόγος να είστε σε κατάσταση πανικού, ειδικά εάν έχουν καλές συνήθειες υγιεινής και μένουν σε απόσταση ασφαλείας (1,5m – 2m) από άλλους.  Αλλά για να βοηθήσουμε τους ενήλικες (γονείς, δασκάλους) να κάνουν συζητήσεις περί κοροναϊού με τα παιδιά τους, προτείνω να εστιάσουμε σε αυτές τις τρεις πτυχές της τρέχουσας επιδημίας:

1. Έγκυρες πληροφορίες. Ο κοροναϊός δεν είναι ένας νέος ιός, αλλά για το νέο στέλεχος (COVID-19) δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, το οποίο είναι η αιτία του προβλήματος. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θεραπεύονται από αυτόν τον ιό θα αναρρώσουν πλήρως, αλλά είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν ήδη άλλα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα αυτού του νέου κοροναϊού είναι: πυρετός, βήχας και δύσπνοια (John LaPook, MD, CBS Sunday Morning 3/1/2020).

Επί του παρόντος, τα εμβόλια αναπτύσσονται για την προστασία από το COVID-19, αλλά σε αυτό θα χρειαστεί χρόνος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

2. Υγιεινή φροντίδα. Δεδομένου ότι αυτός ο αναπνευστικός ιός είναι πολύ μεταδοτικός, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι επαγγελματίες της ιατρικής επιστήμης συστήνουν να συνεχίσουμε να κάνουμε καθημερινά: Α) Πλύνετε τα χέρια για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι συχνά, ειδικά μετά τη χρήση κοινόχρηστου μπάνιου, πριν φάτε ή μετα από έναν βήχα. Β) Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει, φτερνίζεται ή αισθάνεται άρρωστος (π.χ. μην τους αγγίζετε) και Γ) Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι, για να μην μολύνετε κανέναν άλλον ( CDC, 2020). Πρόσθετες κοινές λογικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την παροχή στα παιδιά σας των βασικών βιταμινών τους, ειδικά με οποιεσδήποτε ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η βιταμίνη C.

3. Ετοιμότητα. Ορισμένες τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν αυτό που αποκαλούμε «κρούσματα κοινότητας», που σημαίνει ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να κλείσουν σχολεία ή ορισμένες τοποθεσίες ή περιοχές ώστε να σταματήσει την εξάπλωση αυτής της ασθένειας. Εάν συμβεί αυτό, είναι καλή ιδέα να έχετε προσχεδιασμένες λύσεις στο σπίτι που να μπορείτε είστε σε ετοιμότητα και για τις οικογένειες να αποθηκεύσετε το σπίτι γεμάτο προμήθειες (για παράδειγμα, φαγητό, νερό, επιπλέον συνταγές και είδη προσωπικής φροντίδας). Συνιστώ να συμπεριλάβετε το παιδί σας σε αυτό το έργο και να συνεργαστείτε μαζί ωστε να καταλήξετε σε ένα σχέδιο σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τον Συγγραφέα:

Η Maureen Healy είναι συγγραφέας, ομιλητής και ειδικός που συνεργάζεται με γονείς, δασκάλους και παιδιά παγκοσμίως. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι Το Συναισθηματικά Υγιές Παιδί.  *Μετάφραση άρθρου Απόστολος Σαρικούδης ( τελειόφοιτος της σχολής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής)

Επιπλέον με τις παραπάνω συντεταγμένες σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές για τα παιδιά που αγχώνονται:

  • μιλάμε πάντα σε πλαίσιο ηρεμίας με το παιδί
  • διατηρούμε τις καθημερινές συνήθειες
  • ακούμε ενεργά και συζητάμε μαζί του
  • αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες του
  • μειώνουμε την υπερβολική διαβεβαίωση για τον ιό
  • εξασκούμε ασκήσεις και τρόπους χαλάρωσης
  • δεν ακούμε συνεχώς τις ειδήσεις για τον ιό μπροστά στο παιδί
  • ζητάμε ακόμη και βοήθεια ειδικού αν οι ίδιοι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος μας.

Επιμέλεια www.inpsyche.gr

About Έυη Ρομφαία

Δείτε επίσης

Γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο για τα σκυλιά από τους ανθρώπους;

Είναι πιο πιθανό να ενοχλούνται οι άνθρωποι από τον πόνο και την ταλαιπωρία ενός σκύλου …