Η ψυχοθεραπεία ως επαγγελματικά διαπροσωπική θεραπευτική σχέση, υπηρετεί τους ίδιους βασικούς στόχους ανεξαρτήτως σχολής, θεωρητικής κατεύθυνσης ή μεθόδου του θεραπευτή. Συγκεκριμένα, ο ευρύτερος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να διαφυλάξει το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ψυχικής ή ψυχολογικής υγείας του θεραπευόμενου. Αυτή η γενική γραμμή που πρέπει ο κάθε ψυχοθεραπευτής να ακολουθεί, έχει κάποιους επιμέρους στόχους που είναι η ενίσχυση της προσωπικής του ανάπτυξης, η απελευθέρωση των προσωπικών πόρων και η συνεχής εξέλιξη της κοινωνικότητας του ατόμου που είναι σε θεραπεία. Ένας ακόμα σημαντικός στόχος είναι η απομάκρυνση των ψυχολογικών εμποδίων, απαραίτητος για την επιτυχία και την διατήρηση ευχάριστων σχέσεων με τους άλλους.
Σε περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας, οι παραπάνω στόχοι εμποδίζονται από το εγώ κι έτσι χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος και θεραπευτική δεξιότητα ώστε να επιτευχθούν. Ένα παθολογικό εγώ πρέπει αρχικά να ξεδιπλώσει μέσα από τη θεραπευτική σχέση το νόημα και το σκοπό της συμπτωματολογίας του, να κατανοήσει τις άμυνες που έχει και τέλος να βρει πιο σωστούς τρόπους διαχείρισης της προβληματικής του συμπεριφοράς. Ο κύριος στόχος εδώ δεν είναι να λυθεί ένα πρόβλημα, αλλά να παρέχει ο θεραπευτής μέσω της σχέσης που έχει εδραιώσει με το θεραπευόμενο, μια κατάσταση που να προωθεί τη συνεχή αλλαγή και ανάπτυξη ώστε παρόμοια προβλήματα που θα προκύψουν, να μπορέσει αργότερα μόνος του να διαχειριστεί. Μέσω της διορθωτικής συναισθηματικής εμπειρίας, θα αναπτύξει ένα αίσθημα ασφάλειας καθώς και αισθήματα αυτοεκτίμησης και συναισθηματικής επάρκειας.
Κατά περίπτωση, σύμφωνα με το αίτημα του θεραπευόμενου και την κρίση του θεραπευτή, μέσα στην θεραπεία θα επιδιωχθεί μια χαρακτηρολογική αλλαγή ή μια απλή υποστηρικτική θεραπεία η οποία δε θα φέρει βαθύτερες αλλαγές στο άτομο. Το ιστορικό του κάθε ανθρώπου που έρχεται για θεραπεία, αποκαλύπτει εάν χρειάζεται απλή υποστηρικτική αγωγή λόγω συνθηκών που διατάραξαν τη ζωή του τη συγκεκριμένη περίοδο, ή χρειάζεται μια πιο μόνιμη αλλαγή και αποκαλυπτική ανάλυση, που θα του προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής και θα τον καθιστά πιο λειτουργικό σε πολλούς τομείς της ζωής του.
Η διασφάλιση και διαφύλαξη της ψυχικής υγείας καθώς και η βέλτιστη προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, είναι οι κύριοι στόχοι κάθε ψυχοθεραπευτικής γραμμής.
Εύη Ρομφαία, κλινική ψυχολόγος