Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

Άγχος,σύντομες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε.

Άγχος,σύντομες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε.

Το άγχος είναι απλά μια αντίδραση σε ένα ερέθισμα που διαταράσσει τη σωματική την πνευματική μας ισορροπία και βρίσκεται παντού μέσα στην ζωή ενός ανθρώπου. Ένα μικρό κομμάτι του άγχους ίσως να κρατάει τον άνθρωπο σε μια παραγωγική ετοιμότητα και εγρήγορση άλλα το μακροπρόθεσμο ή αλλιώς  ‘χρόνιο άγχος’ έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις  στην υγεία.

Συχνά το άγχος αναφέρεται ως  ΄ο σιωπηλός δολοφόνος’  γιατί οι βλαβερές επιπτώσεις του στον άνθρωπο αρκετές φόρες παραβλέπονται, επίσης εισάγει τον άλλοτε σωματικό ή ψυχικό πόνο και την πίεση στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητα στην εργασία και το σχολείο, τις διαπροσωπικές σχέσεις ακόμη και την ικανότητα του ανθρώπου να κοιμάται και να ξεκουράζεται. Είναι το άγχος που πολλές φόρες προκαλεί τη φυσική μας ταλαιπωρία με εκδηλώσεις όπως πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές ή πόνο στην πλάτη και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο άνθρωποι να επισκέπτονται γιατρούς με αιτία το άγχος .Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος μειώνει την ικανότητα του ανθρωπίνου ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει  με την ίδια αποτελεσματικότητα διάφορες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος στη ζωή μας. Κάνοντας το θα γίνουμε υγιέστεροι και περισσότερο χαρούμενοι αυξάνοντας παράλληλα την μακροζωία μας.

Πρώτο βήμα στη αντιμετώπιση του άγχους είναι ο εντοπισμός των αιτιών που το προκαλούν. Κάποιες φορές οι αιτίες που προκαλούν το άγχος είναι εμφανείς ,όπως μια αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, ένα καινούργιο μωρό στην οικογένεια ή ένας γάμος. Μερικές φορές όμως τα αίτια δεν είναι τόσο εμφανή, όπως για παράδειγμα, η κακή διαχείριση του χρόνου ή η υπερβολική ανησυχία και οι αναποτελεσματικές στρατηγικές επίλυσης θεμάτων που μας απασχολούν .Υπάρχουν μερικές λύσεις που πιθανόν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Δημιουργήστε ένα είδος ημερολογίου άγχους.  Αυτό θα σας βοηθήσει συγχρόνως να εντοπίζετε  τις πηγές  και την διάρκεια του άγχους στη καθημερινότητα σας αλλά και τρόπους για να το μειώσετε. Αφιερώστε μερικά λεπτά την ήμερα για να καταγράφετε, προσθέτοντας την ώρα και την ημερομηνία, ένα  γεγονός, που σας στρέσαρε  καθώς  και τις συναισθηματικές ή σωματικές επιπτώσεις που το συνοδεύουν. Με τον καιρό θα αποκτήσετε την ικανότητα να αναγνωρίζετε μοτίβα άγχους, και η καταγραφή αυτών θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης αυτού του άγχους. Τέλος, σε περίπτωσή που αποφασίσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό  αυτό το ημερολόγιο θα είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο.

Μάθετε να λέτε όχι, όταν έχετε πολλές δραστηρίοτητες στο πρόγραμμα σας  και νιώθετε ότι δοκιμάζονται οι αντοχές σας. Με το να λέτε όχι  , από τη μια θα ενδυναμώσετε το αίσθημα  του αυτοελέγχου σας  και από την άλλη οι άνθρωποι θα σέβονται τα όρια σας  εκτιμώντας περισσότερο τον χρόνο που εσείς θα αποφασίσετε να τους αφιερώσετε. Όταν αρνείστε μια δραστηριότητα να είστε  ήπιοι και  ευγενικοί  άλλα πάνω απ όλα αποφασιστικοί.

Πιείτε νερό. Μπορεί να σας εκπλήσσει  αλλά πίνοντας νερό και διατηρώντας το σώμα σας ενυδατωμένο θα αισθανθείτε καλύτερα, η διάθεση σας θα βελτιωθεί και το σώμα σας  θα εξασφαλίσει αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Όταν βιώνετε ένα  αγχωτικό γεγονός, το σώμα σας παράγει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση (δυο ποτήρια νερό) αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο ανθρώπινο σώμα.

Φάτε σωστά και καλά. Εκτός  από την σωστή ενυδάτωση δώστε προσοχή στη διατροφή σας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλά  κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην διάθεση σας. Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλού γλυκαιμικού φορτίου φαίνεται να προκαλούν αισθήματα δυσφορίας και ‘δυσλειτουργίας’. Είναι γνωστό ότι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά η Β9(φολικο οξυ) και η Β12 βοηθούν στην αποτροπή διαταραχών  του συναισθήματος συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται στο σπανάκι, τα πουλερικά,τα γαλακτοκομικά, το άπαχο στήθος κοτόπουλου, στο μαρούλι, τα κρέατα και τα ψάρια.

Δείτε επίσης

Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας)

Η Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας (ΔΔΤ) είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία δύο ή περισσότερες διακριτές …