Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

H Βία κατά των γυναικών

Μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες κακοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά των αντρών, στην Ευρώπη φαίνεται 13 εκατομμύρια γυναικών ετησίως να πέφτουν θύματα βίας.

Η  Αμερική από το 1993 έχει ορίσει τη βία εναντίον των γυναικών ως:
“Κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να προκαλέσει σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει δημόσια ή ιδιωτική ζωή.”

Mια γυναίκα από περιστατικά βίας αναπτύσσει ένα τραύμα, μια εσωτερική πληγή κι ένα ψυχολογικό πρόβλημα που καλό είναι να μην παραβλέψει:
Τα τραυματικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας περιλαμβάνουν σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία, να είναι μάρτυρας της βίας εναντίον άλλων, αλλά και βία από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές ή πόλεμο. Τα ανωτέρω γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό άγχος και σοβαρές συνέπειες για τους επιζώντες και τις οικογένειές τους.

Περίπου το 8% των γυναικών ως θύματα βίας θα αναπτύξει διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Πολλές γυναίκες που ζουν σήμερα με διαταραχή μετατραυματικού στρες, εμφανίζουν συμπτώματα που είναι χρόνια και σοβαρά. Αυτά περιλαμβάνουν: εφιάλτες, αϋπνία, σωματικές διαταραχές, δυσκολία στις σχέσεις, φόβο, άγχος, θυμό, ντροπή, επιθετικότητα, αυτοκτονικές συμπεριφορές, απώλεια εμπιστοσύνης και απομόνωση.

Άλλες ψυχολογικές διαταραχές που προκύπτουν από περιστατικά βίας κακοποιημένων γυναικών είναι η κατάθλιψη, το άγχος και των προβλημάτων κατάχρησης αλκοόλ και διαφόρων ουσιών.

4 γεγονότα για την βία εναντίον των γυναικών που πρέπει να θυμάστε:

– Καμία ποσότητα άσχημης συμπεριφοράς δεν μπορεί να ωθήσει κάποιον να συμπεριφέρεται βίαια. Τα θύματα δεν προκαλούν την κακομεταχείρισή τους, ακόμα κι αν είναι άπιστοι, παράλογοι ή αγενείς.
– Η αντίδραση στη βία με βία είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις αυτοάμυνας, όχι για να τιμωρηθεί ο δράστης.
– Κανένα επίπεδο βίας δεν είναι φυσιολογικό ή αποδεκτό σε μια σχέση. ένα άτομο που καταφεύγει στη βία μία φορά θα το κάνει ξανά.
– Η ενδοοικογενειακή βία βλάπτει τα παιδιά ακόμα και όταν τα παιδιά δεν υποβάλλονται σε σωματική κακοποίηση,  πολλά αστυνομικά τμήματα αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία απλά και μόνο με την παρουσία των παιδιών που θεωρείται ως μορφή κακοποίησης παιδιών.

Η πρόσφατη έκθεση πανευρωπαικής έρευνας του 2014 ανάμεσα σε 42.000 γυναίκες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καταδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών, και ειδικά η βία λόγω φύλου που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί.

Ανάμεσα στα είδη βίας που τραβούν την προσοχή των ερευνών όλα αυτά τα χρόνια η ψυχολογική βία ειδικότερα δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ούτε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας αφού αυτή η μορφή βίας στο στενό περιβάλλον της γυναίκας κυρίως με ένα σύντροφο φαίνεται να σχετίζεται με σωματική αλλά και σεξουαλική βία: “Η ψυχολογική βία από συντρόφους αποτελεί διαδεδομένο φαινόμενο και οι επιπτώσεις της πρέπει να αναγνωριστούν. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δύο στις πέντε γυναίκες (43%) έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο: 25% έχουν υποστεί μείωση της προσωπικότητάς τους ή κατ’ ιδίαν εξευτελισμό από σύντροφο, 14% έχουν δεχθεί απειλές χρήσης σωματικής βίας, ενώ στο 5% των περιπτώσεων τους απαγόρευσαν την έξοδο από το σπίτι, πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τις κλείδωσαν στο σπίτι. Από τις γυναίκες που έχουν κάποια σχέση, 7% έχουν υποστεί τέσσερις ή περισσότερες μορφές ψυχολογικής βίας. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες μορφές ψυχολογικής βίας από στενούς συντρόφους υπονομεύουν την αυτονομία μιας γυναίκας, δηλαδή ότι της στερούν, ουσιαστικά, μια αυτόνομη προσωπική και οικογενειακή ζωή.”

Στην Ελλάδα υπάρχουν σχετικοί νόμοι προστασίας των γυναικών καθώς και πολλά κέντρα και γραμμές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών. Η αύξηση αυτού του φαινομένου φαίνεται να απασχολεί εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό .
Όλες οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να νιώθουν δυνατές, αξιοπρεπείς και κατάλληλες μητέρες αρκεί να ζητούν βοήθεια από ειδικούς χωρίς να ντρέπονται για οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός ή βίαιη συμπεριφορά έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Δείτε επίσης

Γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο για τα σκυλιά από τους ανθρώπους;

Είναι πιο πιθανό να ενοχλούνται οι άνθρωποι από τον πόνο και την ταλαιπωρία ενός σκύλου …