Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

10 πιο συνηθισμένες γνωσιακές παραποιήσεις που γίνονται από τα ζευγάρια

10 πιο συνηθισμένες γνωσιακές παραποιήσεις που γίνονται από τα ζευγάρια

Οι γνωσιακές παραποιήσεις έιναι παράλoγες σκέψεις ή πεποιθήσεις που πηγάζουν συνήθως από άγχος ή κατάθλιψη, ένα δηλαδή δυσλειτουργικό συναίσθημα που αναπτύσσεται από αυτές τις σκέψεις.

Στα ζευγάρια όταν αυτές οι παραποιήσεις μείνουν αθεράπευτες η αγάπη μόνο δεν αρκεί για να μην οδηγήσει τους συντρόφους σε απόσταση ψυχική και πολλές φορές χωρισμό. Πρέπει λοιπόν ο καθένας με τη βοήθεια της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας να αναγνωρίσει αυτές τις παραποιημένες ιδέες και αρνητικές σκέψεις που πολλές φορές προβάλλονται στο σύντροφο και είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς επικοινωνίας ή σχέσης. 

  1. Αυθαίρετο συμπέρασμα:είναι το συμπέρασμα που δεν στηρίζεται επαρκώς σε πραγματικά δεδομένα πχ. «άργησε άρα έχει εξωσυζυγική/παράλληλη σχέση».
  2. Επιλεκτική αφαίρεση:συγκεκριμένων πληροφοριών αγνοώντας σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση πχ. Η γυναίκα που δεν της απαντά ο σύντροφος το πρωί όταν του λέει καλημέρα συμπεραίνει «είναι θυμωμένος μαζί μου». 
  3. Υπεργενίκευση: συμβαίνει όταν ένα μεμονωμένο συμβάν ή και παραπάνω χρησιμοποιούνται ως γενικά κριτήρια μιας κατάστασης ή συμπεριφοράς πχ. «όλες οι γυναίκες είναι ίδιες πάντα θα με απορρίπτουν».
  4. Μεγιστοποίηση και Ελαχιστοποίηση:όταν μια κατάσταση θεωρείται πολύ σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή απ’ότι είναι στην πραγματικότητα πχ. Μετά από μια οικονομική κρίση ο σύζυγος συμπεραίνει «είμαστε κατεστραμμένοι».
  5. Προσωποποίηση:γεγονότα που το άτομο θεωρεί ότι σχετίζονται με το ίδιο χωρίς να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να στηρίξουν αυτό το συμπέρασμα πχ. Η γυναίκα βλέπει τον άνδρα να τρώει κάτι άλλο από αυτό που μαγείρεψε η ίδια και σκέφτεται «δεν είναι ικανοποιημένος από ’μένα».
  6. Διπολική σκέψη:όταν ο ένας σύντροφος κωδικοποιεί τις εμπειρίες με το σύντροφό του είτε ως πολύ κακές είτε ως πολύ καλές πχ. Όταν ζητάει τη γνώμη του για κάτι που έκανε κι εκείνος τη διορθώνει σκέφτεται «δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά».
  7. Τιτλοφόρηση και εσφαλμένη τιτλοφόρηση (χαρακτηρισμός):συμβαίνει όταν λάθη του παρελθόντος χρησιμοποιούνται για να κρίνουν κάποιο άτομο ή τον ίδιο πχ. «είμαι άχρηστη δεν κάνω τίποτα σωστά».
  8. Νοητικό Φίλτρο:Μερικές φορές τα ζευγάρια βλέπουν μόνο ότι θέλουν να δουν ή ό,τι ταιριάζει στην συγκεκριμένη κατάσταση της σκέψης τους. Ένας άνδρας πιστεύει ότι η γυναίκα του «κάνει αυτό που θέλει όπως και να έχει» με βάση μόνο τις δικές της επιλογές και ανάγκες.
  9. Μη ορθολογικές ερμηνείες:δίνονται στη συμπεριφορά του συζύγου μέσα από ένα τύπο καχύποπτης σκέψης που συνήθως αναπτύσσεται σε περίοδο δυσαρμονίας και προβλημάτων και καθοδηγούνται από ένα αρνητικό κίνητρο. Για παράδειγμα η γυναίκα σκέφτεται « μου συμπεριφέρεται με καλό τρόπο γιατί μάλλον μετά θα μου ζητήσει να κάνω κάτι που δε μου αρέσει».
  10. Διάβασμα της σκέψης:συμβαίνει πολύ συχνά χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος ή επικοινωνία και παρόλα αυτά πιστεύει ο ένας από τους δύο ΟΤΙ ΓΝΩΡΊΖΕΙ τι σκέφτεται ο άλλος. Συνήθως αυτή η παραποίηση οδηγεί τα ζευγάρια να συμπεραίνουν ότι υπάρχουν αρνητικές προθέσεις εκ μέρους του συντρόφου τους πχ ένας άνδρας σκέφτεται «ξέρω τι σκέφτεται τώρα νομίζει ότι είμαι χαζός και δεν καταλαβαίνω τις ραδιουργίες της».

Δείτε επίσης

10 χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ενός τοξικού ανθρώπου

Η τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Ο όρος για την τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιείται ευρέως στον ξένο επιστημονικό τύπο για να δηλώσει …