Πότε χρειάζεται ένα άτομο ψυχιατρική νοσηλεία;
Τα συμπτώματα σε πλαίσιο διπολικής διαταραχής όπως της μανίας ή της κατάθλιψης μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη ζωή ενός ατόμου. Μερικές φορές η νοσηλεία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για να κρατήσει το άτομο ασφαλές ή για να σταθεροποιήσει κάποιο σοβαρό σύμπτωμα ειδικότερα αν αφορά κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο ή απόπειρα αυτοκτονίας.
Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο αν:
- απειλούν ή προσπαθούν δώσουν τέλος στη ζωή τους ή να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους.
- Εάν βλέπουν ή ακούν πράγματα (παραισθήσεις).
- πιστεύουν πράγματα που δεν είναι αλήθεια (παραληρητικές ιδέες).
- έχουν προβλήματα με το αλκοόλ ή με ουσίες.
- δεν έχουν φάει ή κοιμηθεί για αρκετές ημέρες.
- δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους ή τις οικογένειές τους, π.χ. να σηκωθούν από το κρεβάτι, να κάνουν μπάνιο ή να ντυθούν μόνοι τους
- έχουν δοκιμάσει θεραπεία με θεραπεία, φάρμακα και υποστήριξη και εξακολουθούν να έχουν πολλά προβλήματα με τα συμπτώματα.
- πρέπει να κάνουν μια σημαντική αλλαγή της φαρμακευτικής θεραπείας ή της αγωγής υπό την στενή εποπτεία του γιατρού τους.
- έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ψύχωσης, μανίας ή κατάθλιψης που παρεμποδίζει σημαντικά τη ζωή τους.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και ακούσιας νοσηλείας;
Η εθελοντική νοσηλεία πραγματοποιείται όταν ένα πρόσωπο υπογράψει πρόθυμα τα έντυπα που συμφωνούν να θεραπευτεί στο νοσοκομείο. Ένα άτομο που υπογράφει εθελοντικά μπορεί επίσης να ζητήσει και να φύγει. Το αίτημα αυτό πρέπει να υποβληθεί εγγράφως. Το νοσοκομείο πρέπει να απελευθερώσει άτομα που υποβάλλουν αιτήσεις μέσα σε μια χρονική περίοδο (δύο έως επτά ημέρες, ανάλογα με τους κρατικούς νόμους), εκτός εάν αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους ή για άλλους.
Εάν ο αγαπημένος σας ζητήσει να απελευθερωθεί και το νοσοκομείο δεν συναινεί, η υπηρεσία προστασίας του πολίτη και υπεράσπισης του κράτους μπορεί να σας βοηθήσει με τα επόμενα βήματα. Οι περισσότερες επισκέψεις ψυχιατρείου είναι από πέντε έως δέκα ημέρες.Υπάρχουν επίσης πολλά προγράμματα επανένταξης κι αποκατάστασης για κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, διατροφικές διαταραχές ή άλλα θέματα που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.
Η ακούσια νοσηλεία είναι η τελευταία λύση όταν τα συμπτώματα κάποιου έχουν γίνει τόσο σοβαρά ώστε δεν ακούει τους άλλους, ούτε θα ζητήσει βοήθεια. Μπορεί να χρειαστεί να συμπεριλάβετε το γιατρό, την αστυνομία ή τους δικηγόρους του αγαπημένου σας προσώπου. Η ακούσια νοσηλεία είναι η έσχατη λύση στο πρόβλημα της ψυχικής ασθένειας. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο πριν από μια κατάσταση κρίσης και να καθορίσετε τις καλύτερες επιλογές θεραπείας μαζί. Εργαστείτε με τον αγαπημένο σας εκ των προτέρων για να γράψετε τρόπους αντιμετώπισης και τι πρέπει να κάνετε εάν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά. Έχοντας ένα σχέδιο μπορεί να διευκολύνει το άγχος σε εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο, και να διασφαλίσετε ότι έτσι παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα.
Πώς μπορώ να πείσω τον αγαπημένο μου να νοσηλευτεί εθελοντικά;
Aρχικά συζητήστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο σχετικά με τις συμπεριφορές που έχετε δει που σας υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο μπορεί να είναι ένα καλύτερο μέρος γι ‘αυτόν τώρα.
Εξηγήστε ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σε δημόσια κλινική έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέρος για να επιτρέψει τη διέλευση σοβαρών συμπτωμάτων και την προσαρμογή και σταθεροποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Δεν είναι τιμωρία και δεν είναι ντροπή.
Διαβεβαιώστε τον αγαπημένο σας ότι το νοσοκομείο είναι ένα ασφαλές μέρος όπου ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να πηγαίνει καλά η κατάσταση της υγείας του. Κανείς εκτός από την οικογένεια δεν χρειάζεται να ενημερωθεί για τη νοσηλεία. Πείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι η βοήθεια δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει αποτύχει. Μια διαταραχή της διάθεσης για παράδειγμα, είναι μια ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις. Η νοσηλεία δεν είναι λόγος για να ντρέπεται.
Καλέστε το νοσοκομείο και μάθετε περισσότερα σχετικά με την εισαγωγή, τη θεραπεία και τις πολιτικές.
Πώς πρέπει να μιλήσω με ένα άτομο που βρίσκεται σε κρίση;
Μείνε ήρεμος. Μιλήστε αργά και χρησιμοποιήστε λόγια καθησυχαστικά.
Συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα επικοινωνίας με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Να κάνετε απλές ερωτήσεις. Επαναλάβετε, αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις κάθε φορά. Με απλά λόγια. Σημαντικό να μην πάρετε προσωπικά τις ενέργειες του αγαπημένου σας προσώπου ή τις ενοχλητικές λέξεις που θα σας πει. Να του λέτε ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη λόγια όπως “Είμαι εδώ, νοιάζομαι, θέλω να βοηθήσω, πώς μπορώ να σε βοηθήσω;”
Μη του λέτε “βγες από αυτό”, “ξεπέρνα το” ή “σταμάτησε να το παίζεις τρελός”.
Ζητήστε και για εσάς υποστήριξη, μη το χειρίζεστε μόνοι. Αν χρειαστεί καλέστε κάποιο ειδικό, οικογένεια, φίλους, γείτονες ή άτομα από μια τοπική ομάδα υποστήριξης για να σας βοηθήσουν.
Μην απειλείτε να καλέσετε το 100 εκτός αν σκοπεύετε. Όταν καλείτε το 100, η αστυνομία ή / και ένα ασθενοφόρο είναι πιθανό να έρθουν στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να κάνει το αγαπημένο σας πρόσωπο πιο αναστατωμένο, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε το μόνο όταν εσείς ή κάποιος άλλος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση να είστε σε επαφή με ένα ψυχίατρο ή ψυχολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει.
*Τα δικαιώματα των άρθρων ανήκουν στην σελίδα www.inpsyche.gr, για οποιαδήποτε αναδημοσίευση να αναφέρετε την πηγή.