Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023

Tι είναι η χαμηλή ερωτική επιθυμία;

Tι είναι η χαμηλή ερωτική επιθυμία;

Οι  άνθρωποι συνήθως διαφέρουν στο βαθμό της ερωτικής επιθυμίας και διάθεσης για σεξ, αφού δεν υπάρχει κανένα ενιαίο πρότυπο σεξουαλικής επιθυμίας μιας και η επιθυμία διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά και στο ίδιο πρόσωπο καθόλη  τη διάρκεια της ζωής του.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών είναι η διαφορά στη σεξουαλική επιθυμία. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να είναι υποτονική για πολλούς λόγους πολλοί από τους οποίους είναι ψυχολογικοί ή θέμα σχέσης με το σύντροφο χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε μια διαταραχή του ατόμου που το βιώνει. Διαταραχή της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να διαγνωστεί όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα. Το άτομο βιώνει μια ψυχική δυσφορία και διαπροσωπικά προβλήματα ειδικότερα εάν αυτή η αδιαφορία για σεξ προκύπτει από τη σχέση με ένα συγκεκριμένο σύντροφο.

Επιπλέον, η υποτονική σεξουαλική επιθυμία είναι σχεδόν πάντα ένα θέμα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Οι σύντροφοι που χρησιμοποιούν ως μέτρο σύγκρισης το βαθμό της σεξουαλικής επιθυμίας που υπήρχε νωρίς στη σχέση μπορεί να βιώνουν μια μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία και στη σεξουαλική δραστηριότητα  σε μακροχρόνιες κυρίως σχέσεις που η ρουτίνα και η καθημερινή  ζωή τείνουν να δρούν ανασταλτικά. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που βιώνει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία μέσα σε σχέση με έναν σύντροφο,  είναι πιθανό να εμφανίσει διαφορά στην επιθυμία με έναν διαφορετικό εραστή ή σύντροφο, έτσι η υποτονική σεξουαλική επιθυμία μπορεί να προκύπτει ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο σύντροφο ή σχέση. Επίσης, το τι έχει οριστεί ως χαμηλό επίπεδο της επιθυμίας με ένα σύντροφο μπορεί να αντικατοπτιστρεί ακριβέστερα με μια υπερδραστήρια σεξουαλική ορμή με κάποιον άλλο.

Η σεξουαλική επιθυμία και το ενδιαφέρον για σεξ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο κι από σχέση σε σχέση έτσι ώστε μπορεί λανθασμένα να αποδώσουμε σε κάποιον τη διαταραχή της υποτονικής επιθυμίας. Η ανδρική επιθυμία είναι περισσότερο βιολογικά συνδεδεμένη με τη φυσιολογική διέγερση και τη στύση σε αντίθεση με τις γυναίκες που η επιθυμία φαίνεται να είναι περισσότερο ψυχολογική αλλά και θέμα εικόνας που έχουν οι ίδιες για το σώμα τους καθώς και αντανάκλαση της ποιότητας της σχέσης  με το σύντροφο τους.

Στο σεξουαλικό παιχνίδι τα προκαταρκτικά είναι σχεδόν απαραίτητα για την διέγερση της γυναίκας και την αφύπνιση της επιθυμίας της. Οι ειδικοί στη σεξουαλική υγεία διαβεβαιώνουν ότι η επιθυμία μπορεί να μείνει ζωντανή σε όλη την πορεία της ζωής του ατόμου και μικρή είναι η σχέση της με την ηλικία του κάθε ανθρώπου.

Δείτε επίσης

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και η σημασία τους

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και η σημασία τους

Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους συζητούν και εξομολογούνται στους φίλους και το σύντροφό τους πολλές …