Αυτού του είδους η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για εμένα από την ατομική θεραπεία και να με ωφελήσει περισσότερο. Όντας μέλος μιας ομάδας διδάσκομαι από την αλληλεπίδραση με τα άλλα μἐλη ώστε να εξερευνώ, να αξιολογώ αλλά και να μαθαίνω από τις διαφορετικές αντιλήψεις άλλων προσώπων για θέματα που με απασχολούν επιτρέποντας έτσι βιωματικά την αλλαγή και την προσωπική ωρίμανση.
Παρατηρώντας πως τα άλλα μέλη διαχειρίζονται τα προβλήματα και τα ζητήματά τους που αφορούν στις σχέσεις τους με τους σημαντικούς άλλους, μαθαίνω να αντιλαμβάνομαι αλλά και να επαναπροσδιορίζω την δική μου συμπεριφορά ξεκινώντας από την σχέση μου με τα μέλη της ομάδας.
Το κόστος της συνεδρίας είναι το μισό περίπου (και συχνά λιγότερο) από την ατομική θεραπεία ενώ η διάρκεια της κάθε συνάντησης μεγαλύτερη.
Η ομαδική θεραπεία βοηθάει στην καλυτέρευση των διαπροσωπικών σχέσεων του ατόμου μέσα από την προσωπική διερεύνηση και κατανόηση των δυναμικών που αναπτύσσονται μέσα στην ομάδα, πάντα με την υποστηρικτική στάση του θεραπευτή.
Η καθημερινή επαφή με άλλους ανθρώπους και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι μέρος της καθημερινότητας, της ζωής μας. Η θεραπευτική ομάδα αναπαράγει αυτή την επαφή προσφέροντας μεγαλύτερα σε διάρκεια αποτελέσματα και πιο ισχυρά ίσως από αυτά της ατομικής θεραπείας ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με τους άλλους.
Ποια τα οφέλη της ομαδικής θεραπείας;
Τα άτομα έρχονται στην ομάδα με κάποιο αίτημα που πολλές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ή συγκεκριμένο.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που παίρνει κάποιος μέρος σε μια ομάδα είναι: για να μειώσει τον πόνο που προκλήθηκε από ένα τραυματικό γεγονός, να αντιμετωπίσει ή να βρει την αιτία κάποιων συμπτωμάτων ή συμπεριφορών, να ανακτήσει την αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση του, να γίνει πιο ικανός στην αντιμετώπιση προβλημάτων και ζητημάτων που τον απασχολούν, να μάθει να διαχειρίζεται πιο ικανά και αποτελεσματικά θέματα με τον ίδιο του τον εαυτό ή τον τρόπο που σχετίζεται με τους άλλους.
Μέσα στην ομάδα η επαφή με τα άλλα μέλη σε ένα θεραπευτικό, προστατευμένο πλαίσιο, ενδυναμώνει το άτομο και το γεμίζει ελπίδα ώστε να προχωρήσει σε απαραίτητες ψυχολογικές διεργασίες που θα το οδηγήσουν σε προσωπικές αλλαγές.
Το πρόβλημά μου βιώνεται μοναδικά αλλά δεν είναι μοναδικό, είναι συχνά κοινό, καθώς κοινός μπορεί να είναι και ο τρόπος που ίσως να μπορώ να το αντιμετωπίσω και αυτή δεν είναι μια απλή συνειδητοποίηση, αλλά μια διαδικασία την οποία μια θεραπευτική ομάδα επιτρέπει και παροτρύνει.
Η ανακούφιση του ότι δεν είμαι μόνος αλλά έχω στήριξη και κατανόηση από άλλα πρόσωπα, με παρόμοια ίσως συναισθήματα και βιώματα (πχ. ένας χωρισμός, ένας θάνατος, ή οποιοδήποτε άλλο ιδιαίτερο ή τραυματικό γεγονός) μου προσφέρει τη στήριξη και τελικώς την συναισθηματική κάθαρση που χρειάζομαι για να προχωρήσω.
Υπαρξιακά κοινά δεδομένα (εννοιών όπως ο θάνατος, η ελευθερία, η μοναξιά, η έλλειψη νοήματος) με τα οποία όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι στη ζωή και η εξερεύνησή τους (βιωματικά) μέσα στην ομάδα οδηγεί το μέλος στη σταδιακή κατανόηση και ομαλή αποδοχή μέσα σε ένα περιβάλλον μοιράσματος, εμπιστοσύνης και υποστήριξης από τα άλλα μέλη.
Συναισθήματα που δημιουργούνται στις κοινωνικές ομάδες όπως το ‘’ανήκω’’ και είμαι αποδεκτός από τους άλλους που πιθανόν να μην έχουν ικανοποιητικά διερευνηθεί ή βιωθεί στη ζωή κάποιου μέλους, καθρεφτίζονται ή και βιώνονται με τέτοιον τρόπο σε ομαδικό θεραπευτικό πλαίσιο, ώστε ανοίγεται ένας νέος κόσμος αποδοχής, συνύπαρξης και υποστήριξης, ένας κόσμος νέας γνώσης για την ζωή, τον άλλο, τον εαυτό, ένας κόσμος που προτείνει τη συναισθηματική ολοκλήρωση.