Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

Ο έρωτας την εποχή του Κορωναϊού

Ο έρωτας την εποχή του Κορωναϊού

Κολλημένοι μέσα στο σπίτι και αυτό να καταντάει σκέτη παράνοια;

Αυτή είναι η ατυχής πραγματικότητα για τόσους πολλούς από εμάς αυτές τις μέρες.  Ζούμε την απόλυτη καταιγίδα αυξημένου στρες, περιορισμένου χώρου να κινηθούμε και με ελάχιστες ασχολίες χαλάρωσης από ό,τι συνηθίζαμε.  Ακόμα και στις καλύτερες εποχές, το να είμαστε μόνοι μας με τον εαυτό μας δεν είναι πάντα εύκολο.  Αλλά η αβεβαιότητα για την υγεία μας, όπως το ίδιο για την υγεία και την ευημερία των οικογενειών μας, του έθνους μας και του κόσμου μας, μπορεί να μας οδηγήσει εκτός ελέγχου.  Το στρες της ζωής κάνει τον αυτοέλεγχο πιο δύσκολο.  Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, όλο αυτό θα κάνει πολύ εύκολα να εκτονώσουμε την ένταση μας στους αγαπημένους μας.  Αν αποφεύγετε να συμπεριφέρεστε σε άλλους ανθρώπους ευγενικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ είστε πιο ευερέθιστοι με το σύντροφό σας, αυτό το άρθρο είναι για σας. 

Όταν είμαστε σε υπερένταση, πράγμα το οποίο κανονικά θα μπορούσε να φαινόταν ασήμαντο, μπορεί να γίνει πιο ανήσυχο.  Η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου στη ζωή μας μπορεί να μας οδηγήσει να θέλουμε να ελέγξουμε τους άλλους.  Το άγχος και η υπερένταση κυριεύουν τις καρδιές μας και το σώμα μας.  Προκειμένου να κάνετε τον σύντροφό σας τον αποδέκτη όλης αυτής της αρνητικότητας, σας δίνουμε μερικές ιδέες για να διασχίσετε την καραντίνα χωρίς να καταστρέψετε την ερωτική σας σχέση. 

  • Όλα τα ζευγάρια συνήθως κατέχουν ένα συγκεκριμένο σωματικό και συναισθηματικό χώρο σε μια σχέση.  Όταν αυτή η φυσική απόσταση μεταβληθεί -όπως όταν είστε μαζί σε διακοπές ή σε κοινωνική απομόνωση στο σπίτι -μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χώρο να ανασάνετε για να εξισορροπηθεί αυτή η αλλαγή.  Αυτή η εναλλαγή ατομικής οικειότητας και χώρου είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα να δοκιμαστεί αυτές τις εβδομάδες ή τους  επόμενους μήνες.  Προσπαθήστε να το διαχειριστείτε συνειδητά και προληπτικά με τον καθορισμένο ατομικό χρόνο.  Διαφορετικά, ασυνείδητα με επιχειρήματα ή αγενή συμπεριφορά θα κάνει τον σύντροφό σας να θέλει να απομακρυνθεί. 
  • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε το σεξ ως διέξοδο για την ένταση σας, εκτός αν είναι ίδιος ο τρόπος που σχετίζεστε με το  σύντροφο σας.  Εάν το σεξ εργαλειοποιείται ως ένας τρόπος για να αποσπάσετε την σκέψη σας ή να χαλαρώσετε τον εαυτό σας, υπάρχει κίνδυνος να νιώθει ο σύντροφος ότι χρησιμοποιείται. Αντ’ αυτού, κάντε το ξεκάθαρο ότι θέλετε πραγματικά την οικειότητα μαζί του.  Πως?  Διατηρήστε την επαφή με τα μάτια και επικοινωνήστε με αυτά κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα φαίνονται σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ερωτικής σας εμπειρίας, παρα σαν ένα μέσον για την ατομική ευχαρίστησή σας.
  • Πάρτε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να χαλαρώσετε και να ανοίξετε το σώμα σας και την καρδιά σας.  Σε περιόδους υπερέντασης, οι καρδιές και τα σώματά μας φυσιολογικά σφίγγονται και κλείνουν.  Αυτό το κομμάτι της απομόνωσης δημιουργεί ευκαιρίες για καυγάδες.  Αντιθέτως, αντισταθμίστε αυτή την τάση με διατάσσεις, διαλογισμούς ή βαθιά αναπνοή. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα είστε πιο ανοιχτοί  να δώσετε αγάπη αλλά και περισσότερο ανοιχτοί στο να τη λάβετε.
  • Σταματήστε να μιλάτε και απλά μείνετε μαζί με τον αγαπημένο σας σε σιωπή. Εάν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, κινδυνεύετε να οδηγήσετε ο ένας τον άλλον στην τρέλα με την συνεχιζόμενη συζήτηση.  Η ήσυχη παρουσία σας μπορεί να είναι πολύ περισσότερο ισχυρή και υποστηρικτική-όσο είστε πραγματικά παρόντες και δεν αποσπάτε την προσοχή σας με το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.  Η αφή τονώνει το σώμα και υπενθυμίζει στο νευρικό σας σύστημα ότι είναι ασφαλείς. Το στοργικό και τρυφερό άγγιγμα μπορεί να είναι πιο καταπραϋντικό από τις λέξεις γιατί είναι μια  βαθιά επικοινωνία σε σωματικό επίπεδο.  Μην υποτιμάτε την επίδραση του κρατήματος των χεριών, τις αργές κινήσεις στην κουζίνα ή χαλαρώνοντας  στον καναπέ.
  • Γράψτε στο σύντροφό σας ένα ερωτικό γράμμα.  Θυμάστε την χαμένη τέχνη της χρήσης του στυλό στο χαρτί; Επωφεληθείτε αυτή τη φορά για να αναζωπυρώσετε αυτή τη συναισθηματική χειρονομία. Εκφράστε γιατί αγαπάτε τον σύντροφό σας, γιατί τον σέβεστε και τι έχουν όλα αυτά προσφέρει στη ζωή σας.  Αναγνωρίζοντας πως τίποτα από αυτά δεν σας είναι δεδομένο σε αυτόν τον αγχωτικό αγώνα.
  • Τώρα είναι η τέλεια στιγμή να θυμηθείτε ότι το σεξ είναι πολύ περισσότερο από μια συνουσία.Απολαμβάνοντας από στιγμή σε στιγμή την διαδικασία του έρωτα τελικά προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση από την εστίαση στην έκβαση του οργασμού.  Για να αποδείξω αυτό το σημείο, μερικές φορές προτείνω στην σεξουαλική θεραπεία στους πελάτες μου να κάνουν έρωτα με τα ρούχα τους.  Αυτή η αισθησιακή εμπειρία φτάνει σε κορύφωση με το γεγονός ότι υπάρχει περισσότερη ευχαρίστηση και ένωση με το να αφεθείτε ακόμη και χωρίς επαφή με τα γεννητικά σας όργανα.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απομόνωσης. Η σχέση σας θα υποφέρει εάν αγνοήσετε τις δικές σας ανάγκες.  Δημιουργήστε μια δομή κι ένα πρόγραμμα για τις δικές σας μέρες που περιλαμβάνουν καθορισμένη εργασία και χρόνο χαλάρωσης.  Βρείτε τρόπους για να είστε δραστήριοι ακόμη και αν δεν μπορείτε να πάτε έξω ή στο γυμναστήριο.  Το μυαλό μας μπορεί να είναι ασταμάτητη γεννήτρια από άχρηστες σκέψεις.  Απελευθερώστε αγχωτικές σκέψεις και συναισθήματα με το γράψιμο σε ένα ημερολόγιο.  Η πρακτική άσκηση διαλογισμού και ενσυνειδητότητας (Mindfulness/Meditation) μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες ώστε να λαμβάνετε αυτές τις σκέψεις λιγότερο σοβαρά.
  • Μέσα στις κακές στιγμές, μπορούν να ειπώνονται λέξεις που θα μπορούσατε να μετανιώσετε αργότερα.  Όποια και αν είναι η σύντομη στιγμή της ικανοποίησης που προσφέρουν οι θυμωμένες λέξεις δεν θα αντισταθμίσουν τον πόνο που ακολουθεί.  Εάν είστε οριακά να τσακωθείτε, τότε κάντε ένα διάλειμμα.  Τα διαλείμματα δεν είναι μόνο για τα παιδιά, γι’αυτό χρησιμοποιήστε τα ελεύθερα εάν οι εντάσεις είναι υψηλές στην οικογένεια σας. Οι αγχωτικές στιγμές είναι ικανές να φέρουν στο νου μας το καλύτερο και το χειρότερο.  Για τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μήνες, οι περισσότεροι από εμάς θα δείξουν και τις δύο πλευρές στους συντρόφους τους -και αυτοί θα κάνουν το ίδιο με εμάς.  Βάλτε τα δυνατά σας να θυμάστε ότι και αυτό θα περάσει.   Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να φτάσει στην άλλη πλευρά αυτής της κρίσης με όσο το δυνατόν περισσότερη συμπόνια και τρυφερότητα. 

Το άρθρο μεταφράστηκε από τον Απόστολο Σαρικούδη ( τελειόφοιτο της σχολής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής) από το αμερικάνικο  https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-future-intimacy/202003/the-coronavirus-hurts-romance-too

Σχετικά με τη Συγγραφέα

Η Dr. Marianne Brandon είναι κλινικός ψυχολόγος, ειδική σε σεξουαλική θεραπεία, συγγραφέας και λέκτορας με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια που  εργάζεται με ζευγάρια που αγωνίζονται να δημιουργήσουν πιο παθιασμένες στενές σχέσεις.

Δείτε επίσης

Τα 11 σημάδια ψυχολογικής βίας μέσα στη σχέση.

Πολύ συχνά όταν αναφερόμαστε στον όρο ενδοοικογενειακή βία προκαλούμε ένα συνειρμό ή μια εικόνα στο …