Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

Προσοχή στη σύσταση αντιψυχωσικών φαρμάκων

Προσοχή στη σύσταση αντιψυχωσικών φαρμάκων

Μια λίστα 5 βασικών συστάσεων για τη συνταγογράφηση αντιψυχωσικών φαρμάκων δόθηκε πρόσφατα από τη διεύθυνση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (APA) και σημειώνει μερικές από τις πιο κοινές παρεκτροπές από την πάγια πρακτική ― τη σπασμωδική δηλαδή αντίδραση των ψυχιάτρων να πάνε απευθείας σε ένα αντιψυχωσικό πριν να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Παρέχοντας πλαίσιο από τον Δρ Yager.

  • Δεν συνταγογραφούμε αντιψυχωσικά φάρμακα στους ασθενείς με οποιαδήποτε ένδειξη χωρίς κατάλληλη αρχική αξιολόγηση και κατάλληλη συνεχή παρακολούθηση ειδικότερα αυτά της δεύτερης γενιάς ώστε να αποφύγουμε τις παρενέργειες στο μεταβολισμό του ασθενή καθώς και την όψιμη δυσκινησία και τα εξωπυραμιδικά συμπτώματα (τρέμουλο, δυσκινησία, ακαθισία).
  • Αποφύγετε να συνταγογραφείτε 2 αντιψυχωσικά ταυτόχρονα αν δεν δείτε την επίδραση του καθενός ξεχωριστά.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα αντιψυχωσικά ως πρώτη επιλογή για τη θεραπεία των συμπεριφοριστικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της άνοιας. «Αυτή η σύσταση είναι κοινή γραμμή από τη Γηριατρική κοινότητα, χωρίς να σημαίνει τα αντιψυχωσικά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για την άνοια απλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα.»
  • Μη δίνετε αντιψυχωσικά φάρμακα ως μια παρέμβαση  πρώτης γραμμής για την αϋπνία στους ενηλίκους. “Τα αντιψυχωσικά είναι χαμηλά στον κατάλογο των φαρμάκων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αϋπνία, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που χορηγούν κουετιαπίνη (Seroquel), για παράδειγμα, ως μια πρώτη γραμμή για τον ύπνο,” λέει ο Δρ Yager.
  • Δεν συνταγογραφούμε αντιψυχωσικά φάρμακα ως μια πρώτη γραμμή παρέμβασης για παιδιά και εφήβους σε οποιαδήποτε διάγνωση εκτός από ψυχωτικές διαταραχές. “Έχει υπάρξει μια αύξηση 30% σε αντιψυχωσικά που χορηγούνται σε παιδιά και εφήβους τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει καμία τέτοια αύξηση στα ποσοστά της ψύχωσης” σύμφωνα με τον Δρ Yager.

Δείτε επίσης

Γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο για τα σκυλιά από τους ανθρώπους;

Είναι πιο πιθανό να ενοχλούνται οι άνθρωποι από τον πόνο και την ταλαιπωρία ενός σκύλου …