Κυριακή , 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η αυτοϊκανοποίηση και τα παράγωγά της

Η αυτοϊκανοποίηση και τα παράγωγά της

Όταν αναφερόμαστε στην αυτοϊκανοποίηση ή αλλιώς αυνανισμό, εννοούμε τη σεξουαλική διάθεση του ατόμου να ικανοποιήσει μόνο του τον εαυτό του  (αυτοικανοποίηση) διεγείροντας τα γεννητικά του όργανα κυρίως με σκοπό τον οργασμό και την ηδονή. Ο αυνανισμός θεωρείται κοινός και στα δύο φύλα, ενώ κρίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη.

Γύρω στο 1800 πολλά ιατρικά αρχεία φαίνεται να καθιέρωναν τον αυνανισμό ως ένα προστάδιο της τρέλας, ενώ νομικά ακόμα ήταν μια αιτία για καταδίκη σε θάνατο.  Το 1760 ο γνωστός Ελβετός γιατρός Tissot δημοσίευσε το L’Onanisme, όπου μέσα από την έρευνα σε ασθενείς του, έγραψε για τον αυνανισμό σε νεαρούς άντρες και τις συνέπειες που προκαλεί η μεγάλη απώλεια σπέρματος:  ”μια αισθητή μείωση της δύναμης, της μνήμης και ακόμη και της λογικής, θολή όραση, όλες οι νευρικές διαταραχές, όλοι οι τύποι ουρικής αρθρίτιδας και ρευματισμών, εξασθένηση των οργάνων, αίμα στα ούρα, διαταραχή της όρεξης, πονοκεφάλους και μεγάλος αριθμός άλλων διαταραχών. ”

Το 1897 ο Φρόιντ έγραψε στον Wilhelm Fliess (γράμμα 79) ένα γράμμα όπου σε μια παράγραφο  φανερώνει τη σκέψη του για τη σύνδεση του αυνανισμού με την ομοφυλοφυλία, την υστερία κι άλλες διαταραχές στην ενήλικη ζωή. Ο ίδιος αποκαλούσε τον αυνανισμό ως “κυρια εξάρτηση” καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου,  καθώς και την πρωτογενή πηγή κάθε εξάρτησης και το καθεαυτού υποκατάστατο για τις μετέπειτα εξαρτήσεις όπως αλκοόλ, ναρκωτικά, τσιγάρο ( Extracts from the Fliess Papers. The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud, Volume I ( 1886-1899).

Πολύ αργότερα, οι έρευνες των Alfred Κinsey & Masters and Johnson γύρω στο 1960  στην Αμερική, έριξαν φως στα σκοτάδια της σεξολογίας και βοήθησαν μεταξύ άλλων και στην σταδιακή απενοχοποίηση του αυνανισμού,   υποστηρίζοντας ότι είναι φυσιολογικός και ακίνδυνος.

Παρόλο που στα πρώτα χρόνια της ζωής του ιδιαίτερα μετά το τέλος του 3ου έτους το κορίτσι ή το αγόρι δείχνει να αντλεί ευχαρίστηση από την ενασχόληση με τα γεννητικά του όργανα, η εφηβεία είναι εκείνη η περίοδος που θα εξερευνήσει τον αυνανισμό και θα τον αντιληφθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής διέγερσης.

Σε αυτή την περίοδο είναι πολύ πιθανό να περάσει στον έφηβο η ιδέα ότι ο αυνανισμός είναι ταμπού και ένα μη αποδεκτό κομμάτι της σεξουαλικότητας του. Πολύ σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η στάση των γονιών απέναντι στα παιδιά τους που θα συμβάλλει στην απενοχοποίηση αυτής της πρακτικής.

Φυσικά, η αυτοϊκανοποίηση παραμένει μέρος της σεξουαλικής ευχαρίστησης και στα δύο φύλα κατά την ενήλικη ζωή, αφού μειώνει το στρες, διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του σώματος και αποτελεί ένα κομμάτι υγιούς αποδοχής της εικόνας  αλλά και της ηδονής που ο καθένας επιλέγει.

Παλαιότερα όπως έιδαμε, αναφέρθηκαν αρκετοί μύθοι γύρω από την πράξη της αυτοικανοποίησης αφού για αρκετά χρόνια αποτελούσε ταμπού σε πολλές κοινωνίες, όπως ότι προκαλεί ανικανότητα στους άνδρες, προβλήματα όρασης κτλ. Όλα τα δυσάρεστα παράγωγα στη σωματική κατάσταση κυρίως των ανδρών, έχουν καταρριφθεί και αποτελούν μύθους στο κομμάτι της σεξουαλικής υγείας.

Μερικά παράγωγα ψυχολογικής φύσεως που μπορεί να δημιουργήσει η επίμονη πράξη του αυνανισμού είναι:

  • Ενοχή, αφού αυτή η πράξη της αυτοικανοποίησης συνδέεται με ηθικούς ή θρησκευτικούς κώδικες έτσι ώστε συνήθως να την αποφεύγουν.
  • Ψυχική δυσφορία λόγω της πράξης ή φαντασιώσεων που την πλαισιώνουν
  • Εμποδίζει την καθημερινότητα σε κάποιους ανθρώπους που αυνανίζονται παραπάνω από όσο το επιθυμούν. Αυτό έχει ως αποτέλεμσα να δυσλειτουργούν στη δουλειά τους ή τις σχέσεις τους, ή να το χρησιμοποιούν ως ένα υποκατάστατο για εμπειρίες και μια απόδραση από την καθημερινότητα.

Αυνανισμός και σχέση

Ακόμα και στις μέρες μας φαίνεται να βλέπουμε ζευγάρια που δεν επικοινωνούν στο σεξ, δε μοιράζονται τι τους ευχαριστεί και κρίνουν ενοχικά την σεξουαλική διέγερση και τον αυνανισμό με αποτέλεσμα να τον αποφευγούν ή  να το κρύβουν από το σύντροφο τους. Οι ειδικοί στη σεξουαλική υγεία τονίζουν πως ο αυνανισμός μέσα στη σχέση μεταξύ των συντρόφων βοηθάει και καλυτερεύει την επικοινωνία γύρω από το σεξ.

Πολλές φορές καθόλη τη διάρκεια της ζωής του το άτομο νιώθει ψυχικά απομονωμένο και απόμακρο από τους γύρω του ακόμα και μέσα σε ένα γάμο ή μια σχέση με αποτέλεσμα τη στροφή της σεξουαλικής του ευχαρίστησης προς τον εαυτό, αποκλείοντας έτσι τον εκάστοτε σύντροφο σε πραγματικό ή φαντασιωσικό επίπεδο.

Η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να βοηθήσει μια σεξουαλική σχέση όπως επίσης και να τη θέσει σε κίνδυνο.

Η απόσπαση του ατόμου από μια ενεργά σεξουαλική ζωή και το αίσθημα μοναξιάς και θλίψης μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρμετρο αυνανισμό αλλά και το αντίστροφο. Ο επίμονος αυνανισμός ανήκει επίσης στην ομάδα των καταναγκαστικών σεξουαλικών συμπεριφορών που χρειάζονται θεραπευτική παρέμβαση.

Η δυσκολία να εντοπίσει κάποιος αν και κατά πόσο προβληματική μπορεί να είναι η πράξη της αυτοϊκανοποίησης, καθώς και τη στενή της σχέση με την πορνογραφία και τελευταία με το internet (cyber sex), είναι ακόμη ένας λόγος να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Εύη Ρομφαία, Κλινική ψυχολόγος

Δείτε επίσης

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και η σημασία τους

Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους συζητούν και εξομολογούνται στους φίλους και το σύντροφό τους πολλές …