Πέμπτη , 25 Ιουλίου 2024

Η σημασία της συγχώρεσης στις σχέσεις

Η σημασία της συγχώρεσης στις σχέσεις

Η προδοσία, η κακοποίηση, το αίσθημα του ανικανοποίητου, της άνισης μοιρασιάς των συναισθημάτων, το δίνω αλλά δεν παίρνω – τόσο στις ερωτικές όσο και σε κάθε είδους σχέση, προκαλούν αισθήματα οργής, θυμού και εσωτερικής σύγχυσης.

Πολλές φορές μέσα σε μία σχέση η εκτίμηση για το άλλο άτομο χάνεται λόγω κακής συμπεριφοράς ή έλλειψης επικοινωνίας ακόμα και λόγω έλλειψης κατανόησης της προσωπικότητας του άλλου. Στην περίπτωση που ο ένας άνθρωπος νιώθει αδικημένος , πληγωμένος και πικραμένος αλλά για λόγους όπως η αγάπη, η συνήθεια ακόμα και η σκέψη για εκδίκηση τον κρατούν μέσα σε μια σχέση τότε η συγχώρεση ίσως αποτελεί τη μόνη διέξοδο προς την κάθαρση και τη λύτρωση από τα αρνητικά συναισθήματα  και τη διαιώνιση τους.

Η σημασία της συγχώρεσης στις σχέσεις έχει παραγκωνιστεί παρόλο που τις περισσότερες φορές δρα καθαρτικά και απελευθερωτικά για το απατημένο ή το κακοποιημένο άτομο μέσα σε μία σχέση. Συγχωρώ δε σημαίνει απαραίτητα δίνω άφεση αμαρτιών στον άνθρωπο που με κακομεταχειρίστηκε, αλλά κυρίως ότι επιθυμώ να προσπαθήσω μέσα μου να δικαιολογήσω ή να απαλλάξω τον εαυτό μου από το βάρος των σκέψεων και συναισθημάτων που με βάζουν στο ρόλο του θύματος, ακόμα και να συγχωρήσω τον ίδιο μου τον εαυτό για μια λάθος επιλογή. Αυτός ο μηχανισμός βοηθά κυρίως τον άνθρωπο να προχωρήσει και να απαλλαχτεί από τα μόνιμα «γιατί» που τον βασανίζουν και που αφορούν πολλές φορές το παρελθόν του.

Με την προϋπόθεση ότι θέλω να παραμείνω μέσα σε μια σχέση και να μην απομακρυνθώ  θέλοντας να δώσω και άλλες ευκαιρίες στο άλλο άτομο, στον γονιό ή τον σύντροφο που κάνει λάθη, πρέπει πρώτα να τον συγχωρήσω μέσα μου. Η άρνηση της συγχώρεσης και η απονομή των ευθυνών και των λαθών στον άλλο άνθρωπο δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε στασιμότητα και φαυλότητα.

Πριν την απονομή δικαιοσύνης και την προσπάθεια για καλυτέρευση της επικοινωνίας και της ποιότητας της σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων, το μέλος που νιώθει πικραμένο και σε μόνιμη κατάσταση θυμού θα πρέπει να συγχωρέσει. Η μόνη πιθανότητα κάθαρσης από τη μη αντιστρεψιμότητα των πράξεων του παρελθόντος έρχεται με τη δύναμη της συγχώρεσης.

Δείτε επίσης

10 χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ενός τοξικού ανθρώπου

Η τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Ο όρος για την τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιείται ευρέως στον ξένο επιστημονικό τύπο για να δηλώσει …