Κυριακή , 19 Μαΐου 2024

Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία αφορά την κατάσταση στην οποία ο άνδρας αδυνατεί να δημιουργήσει ή  να διατηρήσει μια καλή στύση κατάλληλη για την επίτευξη μιας σεξουαλικής επαφής. Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία προκύπτει από ψυχολογικά τραύματα ή προβλήματα που γεννά το μυαλό ή η ψυχή του άνδρα ενώ μπορεί να είναι παροδική ή χρόνια ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ατόμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό των ανδρών που  πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή ενώ φαίνεται να είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία.  Την περίοδο που ο άνδρας αντιλαμβάνεται να έχει πρόβλημα με τη στύση του θα πρέπει αρχικά να διερευνήσει εάν πρόκειται για οργανική, ψυχογενή ή μεικτή αιτιολογία ώστε να λάβει και την κατάλληλη θεραπεία.

Η μεν οργανικής φύσης αιτιολογία διερευνάται από το γιατρό ανδρολόγο που θα εξετάσει τον ασθενή με τα κατάλληλα όργανα διενεργώντας ιατρικές εξετάσεις ώστε να θέσει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ των δυο κι αφού κριθεί ότι το πρόβλημα είναι ψυχολογικό, να παραπέμψει τον ασθενή σε ένα θεραπευτή κατάλληλο για θέματα σεξουαλικής υγείας. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι επίσης μια δευτερεύουσα αντίδραση σε μια φυσική αιτία ή ασθένεια όπως διαβήτης, παχυσαρκία, χειρουργείο ή φάρμακα, που μπορεί να προκαλεί στον άνδρα αδυναμία στύσης οπότε η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Οι άνδρες σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίοι εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας φαίνεται να χάνουν τη στύση τους λόγω ψυχολογικών κυρίως παραγόντων όπως  στρες ή  λόγω σοβαρότερων διαταραχών όπως μια συναισθηματική ή μια αγχώδης διαταραχή. Το σεξουαλικό άγχος επίδοσης είναι ένας ισχυρός παράγοντας που συνδέεται άμεσα με την απώλεια στύσης σε μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και πολύ συχνά οδηγεί τον άνδρα στον αυνανισμό που έτσι απομονώνεται και αρχίζει να χάνει την ψυχική επαφή με τη σύντροφό του ή την επιθυμία για συνεύρεση.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν επηρεάζει μόνο τον άνδρα και τη σεξουαλική του απόδοση ή δραστηριότητα αλλά και τη σχέση του με την εκάστοτε σύντροφο η οποία πολλές φορές παρουσιάζει τάσεις για κατάθλιψη, μείωση της ερωτικής επιθυμίας, νιώθει ανεπιθύμητη και κατηγορεί τον εαυτό της για το πρόβλημα του άνδρα της. Πολύ πιθανό είναι να έχει και η γυναίκα κάποια σεξουαλική διαταραχή η οποία να λειτουργεί ως κατασταλτικός κι επιβαρυντικός παράγων στην διαταραχή του συντρόφου της. Το ζευγάρι σταματώντας την ερωτική επαφή οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο αρνητισμού, χρέωσης και ματαίωσης του άνδρα και του σεξουαλικού του ρόλου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο θεραπευτικά για τα ζευγάρια που φτάνουν στο κατώφλι του θεραπευτή-ειδικού ψυχικής υγείας. Ο άνδρας δείχνει ένα προφίλ που έχει πληγεί η αυτοπεποίθησή του και η επιθυμία για σεξουαλική επαφή αλλά παράλληλα και η ποιότητα της ζωής του αφού η διατήρηση μιας καλής στύσης αποτελεί μείζον θέμα για την ψυχική υγεία ενός άνδρα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα κοιμηθεί με μια άλλη γυναίκα ώστε να διαπιστώσει εάν το πρόβλημα παραμένει ή οφείλεται στη σχέση με τη συγκεκριμένη σύντροφο. Η ψυχολογική/σεξουαλική θεραπεία εστιάζει στη σχέση του ζευγαριού,  καθώς και στην ατομική  διερεύνηση και κατάσταση η οποία επηρεάζει με τη σειρά της άμεσα την εκδήλωση μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας στον άνδρα.

Εύη Ρομφαία, κλινική ψυχολόγος

Δείτε επίσης

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και η σημασία τους

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και η σημασία τους

Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους συζητούν και εξομολογούνται στους φίλους και το σύντροφό τους πολλές …