Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

Τα σημάδια του έρωτα

Τα σημάδια του έρωτα

Ο έρωτας είναι μια υπερβατική κατάσταση με την έννοια ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι με έναν άνθρωπο έχουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές απέναντι στο αντικείμενο του έρωτά μας διαφορετικές απ’ ό,τι όταν δεν είμαστε ερωτευμένοι. Επιστημονικά έχει παρατηρηθεί σε πολλές έρευνες ερωτευμένων ζευγαριών ειδικά στον πρόσφατα διαμορφωμένο τομέα της διαπροσωπικής νευροβιολογίας ότι το μυαλό ενός ερωτευμένου ατόμου αλλάζει, ενώ η καρδιά του τείνει να λειτουργεί πιο καλά και οι χτύποι της να είναι πιο ομαλοί. Ο έρωτας φαίνεται ότι είναι η συναισθηματική δύναμη που επηρεάζει το μυαλό και των δυο μελών τις νευρικές και χημικές αντιδράσεις και τη γενικότερη φυσιολογία του εγκεφάλου.

Τα κόκκινα μάγουλα – Για πολλούς το κοκκίνισμα στα μάγουλα ‘μαρτυρά’ την αμηχανία και την ντροπή που νιώθουμε όταν συναντάμε ένα πρόσωπο που έχει για εμάς ερωτικό ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε πώς προκαλείται;  Μπορεί να είναι ένδειξη έρωτα;

Τα κόκκινα μάγουλα είναι ένα σύμπτωμα που προδίδει στα αρχικά στάδια μιας επαφής το άγχος, το δισταγμό και μια συστολή πολλές φορές απέναντι στο αντικείμενο του έρωτα μας. Το κοκκίνισμα αυτό οι μαγνητικές τομογραφίες το εξηγούν ως μια αλλαγή στη φυσιολογία του εγκεφάλου λόγω της έκκρισης της νορανδρεναλίνης και της ντοπαμίνης που είναι ορμόνες που δείχνουν ότι κάτι μας ευχαριστεί και μας προκαλεί συνάμα διέγερση, αλλά και άλλων ορμονών όπως της οξυτοκίνης και της βασοπρεσίνης που θεωρούνται οι ορμόνες της αγάπης και των κοινωνικών δεσμών. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές ευθύνονται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που στη συνέχεια προκαλεί το κοκκίνισμα στα μάγουλα. Ο έρωτας μας προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης, υπερδιέγερσης και ευφορίας που προδίδονται πολλές φορές στα μάγουλά μας!

Ένα ακόμη στοιχείο είναι η αλλαγή της φωνής, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες αυξάνουν τον τόνο της φωνής τους, ενώ οι άνδρες τον βαθαίνουν.  Υπάρχουν έρευνες που μελετούν την αλλαγή της φωνής σε ερωτευμένες γυναίκες που ελκύονται από άνδρες και έτσι η φωνή τους γίνεται πιο υψηλή ειδικά σε άνδρες με πιο ευγενικά χαρακτηριστικά προσώπου. Η αλλαγή του τόνου της φωνής είναι μια ακόμα φυσιολογική αλλαγή που αποστέλλει σήματα σεξουαλικότητας στο αντίθετο φύλο. Στο σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος βρίσκονται τα κέντρα της επιθετικότητας δίπλα στα κέντρα που ρυθμίζουν τη σεξουαλικότητα με την απαραίτητη έκκριση ορμονών. Είναι πολύ σύνηθες να βλέπουμε ανθρώπους που ποθούν το αντικείμενο του έρωτα τους να εκδηλώνουν ζήλια, επιθετικότητα και να είναι παράλληλα ανθεκτικοί στον πόνο που τους προκαλεί ο έρωτας λόγω της έκκρισης των ενδορφινών που είναι η φυσική προστασία του οργανισμού στον πόνο.

Μια από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε έναν άνθρωπο που μας ενδιαφέρει, είναι να αποσπάσουμε την προσοχή του, να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του. Ακόμη κι αν αυτό μας κάνει να πέφτουμε σε… γκάφες, να μιλάμε υπερβολικά πολύ ή, αντίθετα, να παθαίνουμε γλωσσοδέτη. Πού οφείλεται αυτό; Η συγκεκριμένη κατάσταση οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα άγχους που μας προκαλεί η συναισθηματική αντίδραση του έρωτα και μια αμηχανία που στη συνέχεια διαχέεται στην ατμόσφαιραΤο άγχος είναι συχνά κακός σύμβουλος αρκεί να μην του δοθεί η απαραίτητη σημασία που θα δημιουργήσει αμηχανία και στα δυο άτομα.

Προσπαθώντας να κατακτήσουμε τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει ή στα πρώτα στάδια της σχέσης ακόμη, πολλοί από εμάς τείνουμε να συμπεριφερόμαστε με κινήσεις στρατηγικής: σηκώνουμε το τηλέφωνο στο πέμπτο χτύπημα και όχι στο πρώτο που θα θέλαμε κανονικά, λέμε ότι θα θέλαμε ελεύθερη σχέση ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε δεσμό κατ’ αποκλειστικότητα και γενικά παίζουμε παιχνίδια. Γιατί το κάνουμε αυτό και πόσο πραγματικά αποτελεσματικό είναι; Τα παιχνίδια στρατηγικής τις περισσότερες φορές δεν αποδίδουν διότι ο αυθεντικός μας εαυτός δεν αποκαλύπτεται κι όταν αυτό συμβαίνει ίσως είναι αργά. Ο έρωτας πολλές φορές μας δημιουργεί ένα αίσθημα αυτοπροστασίας που ξεδιπλώνεται μέσα από τα παιχνίδια στρατηγικής και την άρνηση να ερωτευθούμε για να μην πληγωθούμε, αυτοπροστασία όμως που μάχεται την τάση του εγώ να συγχωνευτεί στο εμείς και που συχνά δεν κερδίζει.

Συχνά, όταν ο άνθρωπος που μας προκαλεί το ερωτικό ενδιαφέρον δεν συνάδει με τα πρότυπα άνδρα/ γυναίκα που έχουμε συνηθίσει να μας ελκύουν, περνάμε από ένα στάδιο άρνησης, αρνούμενοι ουσιαστικά να αποδεχτούμε αυτό που νιώθουμε. “Εγώ με αυτόν; Αποκλείεται!”, λέμε συχνά. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Πόσο ισχυρά είναι τα πρότυπα που μας κάνει να αντιστεκόμαστε στα ίδια τα συναισθήματά μας;  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα κοινωνικά πρότυπα στην αναζήτηση του ιδανικού για μας συντρόφου, ακόμα περισσότερο όμως επιδρά η γονεϊκή φιγούρα του αντίθετου φύλου και η σχέση που έχουμε μαζί του. Είναι πολύ κοινό να παρατηρεί ένας άνδρας ή μια γυναίκα άρνηση στην επιλογή του εκάστοτε ερωτικού συντρόφου που μπορεί πολύ εύκολα να ερμηνευτεί τη στιγμή που θα αναλογιστούμε το πρότυπο της μητέρας ή του πατέρα που διαμορφώθηκε μέσα μας ως άξονας για τον κατάλληλο ή τον ακατάλληλο της ζωή μας. Οι γονείς αποτελούν τα ισχυρά πρότυπα που οδηγούν στην ασυμβατότητα πολλές φορές της επιλογής μας με το συναίσθημα του έρωτα και έτσι δημιουργείται μια σύγκρουση του συναισθήματος με τη σκέψη.

Το έχουμε κάνει όλοι ασυνείδητα. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενός ανθρώπου που μας ενδιαφέρει τείνουμε να φανταζόμαστε το κοινό μας μέλλον… Πώς θα ήταν το σπίτι μας, οι εκδρομές μας, τα παιδιά μας κλπ. ’Ενας έρωτας που δεν έχει την αίσθηση ότι είναι αιώνιος δεν ξεκίνησε ποτέ. Αυτή είναι η ουσία του έρωτα, η ανάγκη μας να συγχωνευτούμε και να ζήσουμε με το αντικείμενο του έρωτα μας αιώνια. Η τάση αυτή έχει καταγραφεί μέσα μας από τα παιδικά ακόμα χρόνια, είτε μέσα από τη διήγηση των παραμυθιών, των ιστοριών και των ταινιών αργότερα που πέρασαν το μήνυμα πως ο αληθινός έρωτας και η πραγματική αγάπη  κρατάει για πάντα.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι έχουμε την τάση να εξωραΐζουμε την πραγματικότητα. Τα προβλήματα της καθημερινότητας μας φαίνονται λιγότερο σημαντικά, τα αντιμετωπίζουμε πιο ανάλαφρα καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι περισσότερο η σχέση μας ή το αντικείμενο του έρωτά μας. Πώς εξηγείται αυτό ψυχολογικά; Η αίσθηση ευφορίας αλλά και πόνου που ο έρωτας προκαλεί είναι αρκετή για να μας απομακρύνει από κάθε τι ρεαλιστικό, λογικό και πραγματικό. Οι σωματικές αλλαγές αλλά και οι συναισθηματικές αντιδράσεις μας κάνουν να εστιάζουμε στον έρωτα σαν μια δύναμη πολλές φορές ακατανίκητη, ανεξάρτητη, που δύσκολα χαλιναγωγείται ή νικιέται, που μας κάνει απλά να παραδώσουμε ό,τι μέχρι τώρα είχαμε ως άμυνα ή όπλο υπεράσπισης του εγώ μας.

Όλες οι παραπάνω ενδείξεις έχουν ηλικία; Μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι όλα τα παραπάνω σημάδια παρατηρούνται μέχρι κάποια ηλικία και μετά ατονούν ή αυτό δεν συμβαίνει; Οι επιδράσεις του έρωτα κρατούν για πάντα; Οι επιδράσεις του έρωτα δεν έχουν ηλικία όμως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να ερωτεύονται πιο δύσκολα μιας και οι εμπειρίες της ζωής σε αναλογία με τη μεγαλύτερη ηλικία τους κάνει να σκέφτονται περισσότερο και να αφήνονται λιγότερο στο συναίσθημα του έρωτα. Παρόλα αυτά ο έρωτας δεν έχει ηλικία!

Με αφορμή το παραπάνω, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο έρωτας είναι απάντηση στην κρίση; Ο έρωτας είναι αγχολυτικός και αντικαταθλιπτικός αρκεί το κάθε άτομο να έχει τα απαραίτητα εφόδια στήριξης του εαυτού του ώστε να τον βιώσει ως μια θετική εμπειρία ζωής που ίσως έχει λήξη αλλά χωρίς άσχημες συνέπειες. Ο έρωτας είναι ένα φάρμακο για την κρίση σε όλες τις εποχές, όχι μόνο για την οικονομική αλλά και τη διαπροσωπική.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται πολύ συχνά και κάποιοι πολύ σπάνια; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται αυτό; Μερικοί άνθρωποι δείχνουν την τάση να ερωτεύονται πιο πολύ με τον ίδιο τον έρωτα παρά με το αντικείμενο του έρωτα τους. Αυτό σα συναίσθημα τους δίνει ζωή και ενέργεια, τους αναζωογονεί και τους κάνει να πολεμούν έναν εχθρό τους, τη μοναξιά. Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν μια καχυποψία, μια δυσκολία να αφεθούν και εμφανίζουν πολλές άμυνες όταν πρόκειται ο έρωτας να τους χτυπήσει την πόρτα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους υποφέρουν από κατάθλιψη που τους κάνει να νιώθουν μια μόνιμη ανηδονία και ένα μικρό ενδιαφέρον για τις χαρές της ζωής.

“Οι ερωτευμένοι είναι τρελοί” έλεγε ο Νίτσε που με αυτή τη φράση περιγράφει ακριβώς την κατάσταση της τρέλας που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την κλινική της μορφή. Ο έρωτας είναι τρέλα  γι’αυτό και είναι ακαταμάχητος!

Δείτε επίσης

10 χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ενός τοξικού ανθρώπου

Η τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Ο όρος για την τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιείται ευρέως στον ξένο επιστημονικό τύπο για να δηλώσει …